AKTUELNO

Dva meseca je prošlo od hapšenja srpskih državljana u Atini, za koje grčki istražitelji veruju da su pripadnici kriminalne bande Pink Panter. Naime, Zoran Jovanović (53) i Slađan Tešić, (50) su, prema određenim sumnjama, od decembra 2023. godine opljačkali najmanje dve zlatare u Grčkoj, da bi nedavno grčka policija obelodanila i njihove fotografije nakon hapšenja.

Međutim, Pink Panteri ponovo su u fokusu nakon hapšenja Marka Lazarevića, brata Pink Pantera Mladena Lazarevića (44), zvanog Mladenče koji je osumnjičen da je bio visokopozicionirani pripadnik balkanskog kartela i čije se ime dovodilo u vezu sa najspektakularnijim pljačkama čuvene bande lopova.

Oni su, kako se sumnja, kupovali nekretnine širom Srbije i Grčke i to novcem koji potiče od krađe dijamanata. Pomenute osobe s početka teksta, Jovanović i Tešić, takođe kako se sumnja, pripadnici su pljačkaške bande Pink Panteri.

Oni su pljačkali zlatare po principu "rififi", odnosno to su radili tako što su tipovali lokale koji se nalaze tik do napuštene zgrade, a onda pravili rupe na zidu zlatare uz pomoć alata i na takav način ulazili u lokale i krali.

Uhapšeni su prilikom redovne kontrole na ulicama Atine, kada su grčkim policajcima dali lažna dokumenta, s tim da je jedan od njih prilikom legitimisanja pokazao lažnu hrvatsku vozačku dozvolu, na kojoj je bila njegova fotografija.

Foto: Grčka policija

- Dok je trajala potvrda o njihovom identitetu, jedan od njih je pokušao da pobegne, ali je ubrzo spretnom reakcijom policajca nakon nekoliko metara uhvaćen. Kada je pao u ruke policajaca pružao je snažan otpor, toliko da je gurao sa policijsklim službenicima - naveli su tada lokalni mediji.

Jovanović i Tešić su odranije poznati grčkim organima, a pretpostavlja se takođe da ovo nisu jedini lokali kojima su "operisali". Međutim, kada je reč o pljački ove dve zlatare, Srbi su odneli plen u vrednosti čak od 315.000 evra.

Osumnjičeni Srbi su, kako se saznaje, organizovali prvu otkrivenu pljačku, 29. decembra 2023. godine kada su opljačkali zlataru "Prigipo" u ulici Kolokotroni br 34 u Atini. Tada su odneli veliku količinu nakita i zlata, čija je ukupna vrednost bila 169.000 evra, a druga pljačka dogodila se tri meseca kasnije.

- Druga pljačka organizovana je 21. marta u 6.07 sati, kada su Pink Panteri upali u zlataru "N.Billis" koja se nalazi na Trgu Omonija br 18 u Atini. Takođe, iz lokalu su izneli veliku količinu nakita i zlata, čija je ukupna vrednost 147.000 evra - pisali su lokalni mediji.

Filmske pljačke

Inače, javnost još pamti čuvenu pljačku Pink Pantera u Dubaiju 2007. koja se smatra najspektakularnijom, a u kojoj je učestvovao Ljepoja, ali i Mladen Lazarević, brat juče uhapšenog Marka Lazarevića iz Niša.

Oni su tada vozeći automobilom u rikverc, razbili izlog zlatare i za samo minut izveli spektakularnu pljačku, oteli su dve vreće pune nakita u vrednosti od 11 miliona evra.

Uhapšen Nišlija

Podsećanja radi, juče je u velikoj akciji policije po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen Marko Lazarević (47) iz Niša zbog sumnje da je oprao 13 miliona evra, kada je takođe podneta i krivična prijava protiv njegovog brata Pink Pantera Mladena Lazarevića (44), zvanog Mladenče i još šest osoba.

Foto: Printscreen MUP

- Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću pripadnika kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i dodaje da se sumnja da su oni od 2006. do prošle godine, izvršenjem razbojništava i teških krađa pribavili najmanje 13 miliona evra i to u vidu satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Autor: Marija Radić