AKTUELNO

Nikola Bakić (39), koji je preminuo posle rutinske operacije hemoroida na privatnoj poliklinici u decembru 2022.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je zbog njegove smrti pokrenulo istragu protiv doktora Zorana K. (54) zbog sumnje da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2022. godine nastupila smrt Nikole Bakića.

Posle Nikoline smrti, porodica je podnela krivičnu prijavu.

U saopštenju tužilaštva se navodi da se sumnja da je doktor Zoran K. izvršio krivično delo tako što je 26. decembra 2022. u stanju uračunljivosti, kao lekar nesavesno postupao.

- On je, kako se sumnja, izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni N.B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova - navedeno je u saopštenju tužilaštva.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje Nikole Bakića se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu su pokojni Nikola i članovi njegove porodice obavestili doktora, ali on nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba a koje značajno, kako se navodi, odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mera radi zbrinjavanja oštećenog.

Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2022. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo.

Autor: Iva Besarabić