AKTUELNO

Jožef Mičik (37) je osumnjičen da je pre tri godine u kući u Subotici ubio oca u da je telo držao u kući sve do juče, kada je uhapšen. Telo oca umotao je u stare čaršave i krpe i sakrio u pomoćnu kuću u dvorištu.

Sudija je izvršila pretres kuće i drugih prostorija i na taj način u pomoćnoj prostoriji pronašla telo u fazi raspadanja za koje se sumnja da je Jožefov otac.

Ubistvo je otkriveno jer ubijeni muškarac tri godine nije podigao novac od socijalne pomoći koji je primao.

Jožef nije jedini koji je živeo sa telom bližnje osobe u kući ili okolini, Srbija pamti nekoliko sličnih slučajeva.

Foto: društvene mreže/twiter

Držala bebu u zamrzivaču

U januaru prošle godine je u zamrzivaču u jednoj kući u Zemunu pronađena beba. Devojčica je rođena mrtva, što je priznala majka decojčice Lidija M. (47). Ona je ispričala da je telo deteta sajkrila jer niko od ukućana nije znao da je trudna, "pa nije znala šta da radi".

U kući u kojoj je krila telo deteta živela je do maja, a potom je napustila supruga i četvoro dece.

Telo deteta u zamrzivaču pronašao je njen suprug Zoran. On je za Telegraf.rs ispričao da je, dok je čistio zamrzivač, u ćošku video smotuljak koji se nalazio u peškiru i nekoliko kesa. Otvorio je kese i ono što je bilo unutra zaličilo mu je na bebu. Tada je otkrivena Lidijina tajna.

Foto: Univerzum HD Media, Pixabay.com

Zoran je ispričao da su supruga i on imali nesuglasice jer se ona, navodno, viđala sa drugim muškarcima.

- Supruga koja je otišla i ja smo imali nesuglasice, imamo četvoro dece... Supruga ne živi ovde od maja meseca, a ja živim ovde od kada je kuća napravljena, 60 i nešto godina... Sa suprugom nisam sada došao u kontakt, poslednji put smo se videli kod notara kada mi je trebao letos potpis da vodim decu u Crnu Goru - rekao je on.

Na pitanje da li može da pretpostavi čija je to beba, kaže da sumnja da je to "neko sa strane".

- Ne mogu da pretpostavim, to je neko ko je imao pristup ovde i našao baš moj zamrzivač. Ja sam taj smotuljak video i letos, ali nisam hteo da diram, mislio sam da je hleb... U junu, julu sam video, vadio sam neko meso za ručak, a za to sam rekao da ću da sredim kada budem čistio zamrzivač. Onda sam uzeo da čistim i pobacao neki grašak, boraniju i imao šta i da vidim - rekao je tada.

Sin danima živeo sa očevim telom

Telo Jovana D. (59) otkriveno je 11. oktobra 2022. godine u večernjim satima u stanu u novosadskom naselju Liman 1, kada je policija došla po prijavi komšija. Uz njegovo telo danima je bio njegov sin (27) koji nikom nije rekao da mu je otac preminuo.

Komšije su prijavile policiji da Jovana nisu videli neko vreme, a da se iz stana u kom je živeo širi nesnosan smrad. Policija je izašla na teren sa bravarom u nameri da obiju vrata, ali kada su to pokušali, vrata im je otvorio Jovanov sin.

Foto: Burst

On je ispričao polciiji da nije želeo da prijavi smrt oca jer nije imao važeću zdravstvenu knjižicu, pa se uplašio da će morati da snosi troškoce sahrane. Policija je tada upozorila Hitnu pomoć da je u stanu osoba koja potencijalno ima psihičke probleme. To se ispostavilo kao tačno i mladić je odmah prevezen na odeljenje prihijatrije.

Zazidala muža u bure

Stravičan zločin potresao je meštane Velikog Trnjanja kod Leskovca. Najpre su saznali da je Biljana Stojanović (38) izvršila samoubistvo, a potom je otkriveno da je ubila supruga i njegovo telo tri godine držala u dvorištu.

Biljanin dever Nenad je u danu njene sahrane u dvorištu pronašao bure koje je bilo zazidano. U potragu je krenuo jer je Ivanova ćerka, koja je mislila da joj je otac u inostranstvu, pronašla njegov pasoš. U buretu je bilo telo njegovog brata. Biljana je porodicu svog supruga Ivana ubedila da on radi u Rusiji, a do danas nije poznato kako niko iz Ivanove porodice nije tražio da se čuje i vidi s njim. U istu laž uspela je da ubedi i njihovu decu.

Istraga je utvrdila da je Biljana supruga ubila nožem u porodičnoj kući, ali nije poznato da li joj je neko pomogao da telo prenese u bure u dvorištu, telo zalije malterom, a potom bure zazida. Navodno je Biljanina maćeha ispričala da je Biljana nešto dozidala u štali jer su u dva navrata našli nekakvo zlato u selu. Plašila se da ih ne opljačkaju, te ga je s toga zazidala u štali. Navodno joj je ona dodavala cigle, ne znajući zašto Biljana zida zid.

Telo muža držala u sobi

Jasmini S. iz Lazarevca sudi se zbog ubistva Siniše koje je počinila u februaru 2022. godine i jedna je od prvih žena kojima preti doživotni zatvor.

Ona je supruga 15 puta ubola nožem i zadala mu povrede u predelu leve plećke, ramena, grudi, a na levoj ruci imao je ranu duboku 12 centimetara iz koje je najviše krvario, te se pretpostavlja da je ona najviše uticala na to da Siniša premine od psledica uboda.

Jasmina je nakon toga telo, navodno, "upakovala". Stavila ga je na ćebe, a ispod njegove glave četiri jastuka i radnu uniformu. Preko tela je stavila PVC foliju, dva jorgana, prekrivač i jednu žensku jaknu.

Foto: Instagram.com

Istraga je pokazala da je danima koristila omekšivač i kućnu hemiju kako bi prikrila neprijatan miris tela, a po celoj sobi su bile mirisne jelkice za automobile. Nestanak muža je komšijama objasnila tako što je rekla da joj je suprug u bolnici zbog visokog pritiska.

Obdukcija Sinišinog tela pokazala je da je smrt nasilna i da ga je Jasmina najverovatnije izbola na spavanju, jer nije bilo povreda koje bi ukazivale na to da je pokušao da se odbrani.

Telo je otkriveno tako što je policija došla u Jasminin stan zbog toga što je sebi presekla vrat. Shvatili su da iz dnevne sobe dopire nesnosan smrad. Kada su ušli u dnevnu sobu, zatekli su telo umotano u nekoliko ćebadi.

Pomoć su pozvala njena deca jer su pronašla pismo u kom je Jasmina navela da je sebi oduzela život. Deca su pozvala komšiju kada su videla da jasmina ima tri ubodne rane na vratu.

Nakon što se dovoljno oporavila, Jasmina je iz bolnice prebačena u pritvor koji joj je određen kako u kratkom vremenskom roku ne bi ponovila delo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Odbranu je iznosila četiri sata. Tvrdila je da se ničega ne seća, pa tako ni samog čina ubistva. Nije znala da kaže ni kako je dospela u bolnicu.

Tvrdila je da se ne seća kada je poslednji put videla Sinišu i da ne zna da je mrtav. Kad god bi bila pitana o zločinu počinjala je da govori nepovezano. Kako je tada naveo Telegrafov sagovornik blizak istrazi, "Jasmina je govorila niz ludosti, ali o ubistvu ni reč nije mogla da kaže".

Danima živeo pored tela žene

Tibor V. (53) iz sela Adorjan kod Kanjiže uhapšen je zbog ubistva nevenčane supruge Julije H. (58) u junu 2021. godine.

On je tokom svađe ubio Juliju udarcima metalnom šipkom, koju je uzeo iz špajza, u potiljak, kada je ona ustala i pokušala da napusti prostoriju tokom rasprave, a potom nastavio sa životom kao da se ništa nije dogodilo. Telo žene pronađeno je u kući u kojoj je i on bio osam dana kasnije.

Tibor je boravio u jednoj sobi, dok je telo žene bilo u drugoj.

Tibor V. je i ranije osuđivan i to za pokušaj ubistva jednog meštanina kanjiže. odležao je tri godine u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Sin jeo očevo telo

Jedan od dotad nezapamćenih slučajeva dogodio se u beogradskom naselju Glogonjski rit, u stanu u kom je Aleksandar M. (70) živeo sa sinom D. M.

Aleksandar je preminuo prirodnom smrću, a njegov sin boravio je pored tela oko nedelju dana. Policija je na vrata zakucala po poivu komšija koje su primetile da je prozor stana otvoreni kada je napolju hladno i pada kiša, kao i da nedelju dana nije upaljeno svetlo. Takođe, nesnosan smrad tela u raspadanju širio se zgradom.

Kada je policija pokušala da obije vrata, unutra je zatekla sina.

Mladić, koji je mentalni bolesnik i nije bio sposoban za samostalan život, ni svestan svojih postupaka, nemajući šta da jede nakon smrti oca, hranio se mesom sa očevog tela. Telo je odneto na obdukciju, a sin je prevezen u psihijatrijsku ustanovu.

Sedam dana živeo pored tela majke

Sličan slučaj dogodio se 2013. godine u stanu na Slanačkom putu, gde je tada 41-godišnji muškarac živeo pored tela svoje preminule majke.

On je, kako su tada pričale komšije, najnormalnije odlazio od kuće i vraćao se, tako da niko od komšija nije posumnjao da se nešto događa. Okidač za pozivanje policije bio je nesnosan smrad koji se širio iz stana.

Patrola je brzo došla do stana, ali muškarac nije želeo da im odgovori. Posle kraćeg ubeđivanja i pregovora, policija je obila bravu i ušla u stan, gde je pronašla telo starije žene.

Kako je telo bilo u stanju raspadanja, prizor je bio jeziv.

Muškarac se sve vreme opirao policiji i nije želeo da sarađuje. Kada je savladan, prevezen je na odeljenje psihijatrije.

Autor: Dubravka Bošković