AKTUELNO

Stefan Marković, koji je na Dorćolu slučajno video kako se dvojica napadača iživljavaju nad Stefanom Savićem, progovorio je o kobnoj noći i borbi za život.

Ovim rečima ispovest za Kurir počinje Stefan Marković, mladić koji je u noći između 24. i 25. februara na beogradskom Dorćolu pokušao da pomogne MMA reprezentativcu Stefanu Saviću (23), koji je te noći brutalno ubijen. Dvojica napadača koji su u bekstvu i za kojima se traga, Vasilije Gačević (23) i Marko Daničić (23), kobne noći, podsetimo, napali su i nožem 19 puta izboli mladog sportistu, reprezentativca Srbije u MMA i osvajača bronzane medalje na Svetskom prvenstvu, nanevši mu smrtonosne povrede.

Hvala lekarima

- Bio sam u svom lokalu i krenuo kući. Pošto sam bio motorom, drug me je povezao automobilom. Prošli smo pored noćnog kluba i skrenuli u Dunavsku kada sam iz kola video momka kako leži. Bilo mi je jasno da mu je potrebna pomoć i da nije dobro. Uspeo sam drugu samo da kažem da zaustavi kola i bez puno razmišljanja sam istrčao da mu pomognem. Video sam dvojicu koja mu nanose povrede, verovao sam da mogu da mu pomognem i zbog toga sam odmah potrčao ka napadačima, da ih sklonim od momka kom je bilo loše - priča za Kurir Stefan Marković, koji se dosad nije oglašavao u medijima.

Foto: INSTAGRAM.COM/MUP SRBIJE/Pink.rs/Z. Veljković

Mladog sportistu koji je krvav i u teškom stanju ležao na zemlji, nije poznavao, čak ga nikada ranije nije ni video. Ipak, pritrčao je bez razmišljanja jednom od napadača i odgurnuo ga, ali je napadač tada potegao nož i na Markovića i triput ga ubo u nogu, stomak i grudi!

- Uhvatio me je za jaknu i počeo da me ubada. Nekako sam uspeo da strgnem jaknu, ali već sam bio teško povređen - otkriva šta se dogodilo kobne večeri na Dorćolu.

Stefan Marković je za mene divan i veliki čovek!

Nenad Savić, otac ubijenog Stefana, rekao je ranije za Kurir da je njegov sin bio student četvrte godine Ekonomskog fakulteta, skroman mladić i dobar sportista, koji se odavno, još kada se priključio MMA reprezentaciji, zarekao da nikada neće na ulici da primenjuje borilačke veštine i kalja grb reprezentacije. Nenad je, prema nezvaničnim informacijama, tokom istage ispričao da zna da je u maju 2021. njegov sin imao fizički sukob s više mladića, među kojima su i okrivljeni, jer je pokušavao da pomogne drugu kog su maltretirali. Posle saslušanja u tužilaštvu, Nenad se javno zahvalio Stefanu Markoviću koji je pokušao da pomogne njegovom sinu.

- On je pokušao da spase život mom sinu koji je za njega bio potpuni neznanac. To je za mene jedan divan i veliki čovek. Njemu su odstranjeni slezina i plućno krilo, bio je u jako kritičnom stanju - ispričao je ranije za Kurir otac ubijenog reprezentativca koji je otkrio i da je te noći i on ubijen i da svakoga dana misli da će "srce da mu stane zbog tuge za sinom".

Foto: Instagram.com

Teško povređenog Markovića je drug, iz čijeg je automobila istrčao da pomogne Saviću, odvezao do Urgentnog centra. Lekari su se borili i za njegov život, istog jutra je imao operaciju i u bolničkoj sobi je proveo 19 dana.

- Istog jutra, oko četiri sata sam operisan. Operacija je dugo trajala. Moram da kažem da su doktori na Urgentnom i Kliničkom centru pravi heroji, oni svakoga dana spasavaju živote, a da toga nismo ni svesni dok se i sami ne nađemo u ovakvoj situaciji. Njima dugujem veliku zahvalnost što sam pre svega živ, a potom što gotovo da mogu da funkcionišem kao pre te noći - dodaje Marković.

Sekunde u pitanju

Iako se fizički gotovo u potpunosti oporavio, ni gotovo dva meseca posle jezivog zločina u centru Beograda, ne može da prestane da razmišlja o imenjaku Stefanu i zbog čega sudbina nije bila takva da naiđe samo nekoliko trenutaka ranije.

- Ne prestajem da mislim o tome da su sekunde bile u pitanju. Da sam naišao samo malo ranije, možda bih uspeo da mu pomognem, možda bi Stefan bio povređen, ali živ - dodaje Marković, mladić kolji je hrabro pokušao da pomogne nepoznatom mladiću na ulici.

Na pitanje da li je u međuvremenu upoznao porodicu ubijenog Savića, kaže da se susreo s njima i da je reč o divnim ljudima.

- Stefanovi roditelji su divni ljudi, njima je najgore - zaključuje Stefan Marković.

Inače, on je kao svedok-oštećeni saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv Vasilija Gačevića i Marka Daničića. Kako saznajemo, Marković je u tužilaštvu detaljno opisao šta se dogodilo kobne noći.