AKTUELNO

Srpski državljanin Duško Tanasković (30) kom se u Županijskom sudu u Zadru sudi za livkidaciju Crnogorca bliskog škaljarskom klanu Gorana Vlaovića (38) danas je izjavio u sudnici da mu je žao zbog onoga što je učinio ali da ne želi da iznosi odbranu!

- Odlučio sam da iskoristim pravo da ne iznosim odbranu, ali mi je žao što sam učinio puno loših stvari u životu, pa tako i ovu, zbog svoje bolesti - rekao je kratko Duško Tanasković jutros u sudnici.

Inače, njegova odbrana tvrdi da on pati od šizofrenije.

Tanasković je, kako se sumnja, 25. avgusta 2022. u 6.01 sat na ostvru Pag, ispred noćnog kluba ubio Vlaovića, a stravičan zločin naočigled brojnih svedoka, snimile su i kamere.

Foto: Beta/Zvonko Kučelin

Goranu Vlaoviću, kako se navodi u optužnici, prišao s leđa i iz torbice koja mu je stajala preko ramena izvukao pištolj marke Glock 17. Ispalio mu je iz blizine hitac u glavu, a Vlaović je preminuo u vozilu hitne medicinske pomoći na putu do Opšte bolnice Zadar. Tanasković je potom pokušao da pobegne, ali je uhvaćen istog dana. Kako je otkriveno, posle zločina je uspeo da se presvuče a pokušao je da razbije i sovj mobilni telefon.

Inače, poslednje suđenje Kragujevčaninu održano je pre pola godine, a kako prenose mediji, čekala se odluka na žablu odbrane koja je zatražila da se iz spisa izdvoje razgovori snimljeni u Tanaskovićevoj ćeliji u zatvoru u Splitu.

Kako su ranije mediji pisali, zadarsko tužilaštvo je došlo do tonskih zapisa i transkripata iz kojih je navodno postalo jasno da je u planiranje ubistva Vlaovića na Zrću bilo uključeno više saučesnika i pomagača, kao i da je Tanasković za likvidaciju trebalo da dobije novčanu nadoknadu. Visoki kazneni sud je, kako navode, nakon višemesečnog razmatranja odlučio da se ti dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti, zbog čega će se Tanaskoviću ipak suditi za "obično", a ne teško ubistvo iz koristoljublja.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN, Informer.rs

Inače, dovođenje Tanaskovića u sud u Zadru uvek prate neverovatne mere obezbeđenja, a na fotografijama iz sudnice vidi se da ga stražari uvode vezanog, sa pancir prslukom.

Ovaj pritvorenik, inače u januaru je napravio haos u splitskom zatvoru pošto je progutao žilet, a mediji su pisali da su nadležni sumnjali da mu je plan bio da bude izveden iz ćelije kako bi pokušao da pobegne. Navodno, to je uradio iz straha da će "škaljarci" zbog ubistva Vlaovića i Šakovića pokušati da ga likvidiraju u zatvoru.