AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu koju je protiv Uroša Blažića podiglo Više javno tužilaštvo u Smederevu

Biljana Blažić iz Dubone kod Mladenovca, majka Uroša Blažića (21) koji se tereti da je 4. maja prošle godine iz kalašnjikova ubio devet žrtava, dok je njih 12 teško ranio u selima Dubona i Malo Orašje, u svom iskazu nakon nezapamćenog maskara, izjavila je "da njen sin nije problematičan, iako je morala da plati 1.000 evra jer je udario policajca!"

- Ne znam iz kog razloga je Uroš pobio te ljude! Nikada se nije žalio da ima neki problem, da nas ogovaraju u selu ili slično. Kada bi nam tražio novac dali bi mu, zaradio ga je baveći se poljoprivredom sa nama. Plaćali smo mu račune, a davali smo mu i za hranu. Nikada nismo imali probleme sa njim - rekla je majka ubice 20. juna prošle godine na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, koje je podiglo optužnicu protiv njenog sina, supruga Radiše koji se tereti da mu je obezbedio oružje kojim je počinjen zločin, ali i njenog brata Gorana Gavrilovića i bratanca Borisa kod kojih se nakon masakra krio prvookrivljeni.

Foto: Foto/MUP Srbije

Kurir je imao uvid u optužnicu koju je potvrdio juče Apelacioni sud u Beogradu, a Biljana je između ostalog opisla kobni dan kada je njen sin naoružan do zuba pobio omladinu u selima.

- Uroš je tog 4. maja bio ceo dan kod nas jer smo spremali slavu Đurđevdan. Sve je bilo normalno. Sa ostalim članovima porodice otišao je u Gornju Dubonu da kupi prase i jagnje. Ručali smo svi zajedno, a Uroš je nakon jela ostao još nekih pola sata. Nakon toga rekao je da ide kući da malo odmori i da će doći sutra da peče prase - rekla je Biljana i dodala da nije bilo ozbiljnijih svađa u kući tog dana.

Foto: Printscreen YouTube/@MUPRepublikeSrbijeRS

- Nastavila sam da spremam slavu, ali se do kraja dana nisam čula sa Urošem. Negde oko 23 sata mog supruga neko je pozvao na telefon i rekao: "Tvoj Uroš je ubio dvojicu!" Radiša je odmah počeo da zapomaže, a ja sam pomislila da je neka greška.

Objasnila je da je okrivljeni Radiša otišao sa starijim sinom do škole u Duboni i telefonom je obavestio "da je Uroš pucao i da ima mrtvih."

- Tada je počela agonija. Ubrzo je došla policija, pitali su gde je Uroš. Pretresene su nam obe kuće, nađeno je oružje, ali ne znam tačno koje. Radiša je imao dozvolu za pušku i pištolj, a sinovi za pištolje. Prodali smo tri traktora da platimo Urošu advokata - rekla je majka masovnog ubice.

Biljana Blažić sudeći po iskazu branila je sina, ali i supruga za kog je navela da je bio na ratištu u Hrvatskoj, ali da nije doneo oružje nakon rata kući. - Moj Radiša nije mogao ni prase da zakolje. To je radio naš sin kada je stasao, pre toga su to radile komšije - rekla je ona.

Problematičan i ako maloletnik Biljana Blažić navela je da su Urošu morali da plate kaznu jer je kao maloletnik divljao motorom bez dozvole. - Jednom prilikom Uroš je kao maloletnik vozio motor bez dozvole, policija mu je napravila barikadu, ali je Uroš hteo da pobegne od njih i tada je zakačio policajca prilikom bekstva. Vođen je krivični postupak protiv njega i preko advokata smo platili 1.000 evra štete policajcu - rekla je ona. Dodala je i da je njen sin 22. januara otišao u Nemačku kako bi radio na građevini i da je tamo proveo tri meseca. Takođe, našla mu je testosteron i injekcije sa špricem sa insulsinskom iglom, ali je okrivljeni uverio da su u pitanju suplementi kako bi dobio mišićnu masu.