AKTUELNO

Nikola Babić (26) ubijen je na Vračaru pre tačno osam godina. Njega je, hicem iz pištolja, ubio tada maloletni Bogoljub S. (16). Babić je ispred zgrade u koju je često dolazio.

Do ubistva je došlo u Cerskoj ulici kod broja 55 oko 2.30 sati kada se Babić pojavio u zgradi u kojoj je navodno imao štek stan. Maloletnik mu je prišao sa leđa, upucao ga u glavu, a potom pobegao.

Ljudi koji žive u toj ulici čuli su pucanj i odmah pozvali Hitnu pomoć, koja je ubrzo došla, ali su mogli samo da konstatuju Babićevu smrt. Ubrzo je taj deo grada bio pod opsadom policije, koja je tragala za ubicom. Babić je ranije hapšen zbog trgovine narkoticima, te je prva pretpostavka bila da se iza tih kriminalnih radnji krije motiv ubistva.

Policija je detaljno ispitivala život ubijenog Babića, posebno obraćajući pažnju na njegove "poslovne" kontakte. Istraživano je s kim se družio, kao i da li je imao neprijatelja.

Foto: Tanjug/NENAD MIHAJLOVIĆ

Uhapšen maloletnik

Dan nakon ubistva je, u kući na Voždovcu, uhapšen tada 16-godišnji Bogoljub S.

Racija interventne policije trajala je više sati, ali se tinejdžer nije opirao hapšenju. On je bio vatreni navijač "Partizana", a bavio se i prodajom narkotika. Kao i Babić, i Bogoljub S. je prijavljivan zbog droge, ali i razbojništava i nasilničkog ponašanja.

U stanu maloletnika pronađen je pištolj za koji nije imao dozvolu. On je, nakon hapšenja, priznao da je Babića poznavao od ranije i da su sarađivali.

Maloletnik je policiji priznao da je ubio Babića. On je ispričao da je to uradio jer ga je "Babić maltretirao i pretio mu". Kako je rekao, te večeri je slučajno naleteo ba Babića, koji ga je kinjio, pa je zbog toga izvadio pištolj i pucao mu u glavu.

Osuđen na 10 godina Bogoljub S. je, zbog ubistva Babića, u julu 2016. godine osuđen na maksimalnu kaznu koju je tada, kao stariji maloletnik, mogao da dobije - 10 godina maloletničkog zatvora. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, s obzirom na to da se radi o maloletnom licu. Tinejdžer je tokom suđenja rekao da se pokajao zbog ubistva, ali, kako su tada pričali izvori medija, "nijednog trenutka nije ostavio utisak uplašenog deteta".