AKTUELNO

Poznati su rezultati toksikološke analize povodom smrti dvojice dečaka iz Novog Sada. Utvrđeno je da su ih njihovi roditelji, Lav i Martina, otrovali etanolom, pa počinili samoubistvo skokom sa solitera!

Mladen Nikolić, hemičar i bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci, se osvrnuo i na intrernet pretragu, u kojoj je policija našla jezive dokaze da su roditelji iz Novog Sada detaljno istraživali načine na koje mogu da ubiju svoju decu, a potom i izvrše samoubistvo.

Nažalost, to je problem koji imamo generalno sa Vojvodinom, to je regija u kojoj imamo najveću stopu samoubistava u svetu. To može biti malo genetike, a može biti i malo do te "ravnice". Ovo je i apel službama koje se bave sprečavanjem suicida da pojačaju rad. Trovanja su uvek nezgodna stvar, ali ja ne bih otkrio koje su još supstance potencijalno korišćene, jer u kući sve može biti lek i sve može biti otrov. Ja imam veliki strah zbog skorijih dešavanja. Treba biti oprezan, jer je u kući velika količina otrova. Ovde kada se kaže da su nađene još neke supstance, to ne mora da znači da su im dali rakiju, već može biti i neko sredstvo za pranje prozora - rekao je Nikolić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikolić je objasnio i koja je to količina neke supstance dovoljna da bi se usmrtila osoba odrasla osoba, ali i dete.

Etanol je jako opasna supstanca, ma šta mi mislili. U toksikologiji postoji nešto što se zove LD doza. To je količina neke supstanci, gde će najmanje pola ljudi umreti, ukoliko uzme toliko. Za etanol, LD doza je 7,5 grama po kilogramu. To znači ako imamo dete od 10 kilograma, 2 decilitra rakije bi ubilo polovinu dece koja bi to uzela. Odrasatao muškarac, ako bi popio 1,5 litara rakije, polovina muškaraca bi umrlo - rekao je Nikolić.