AKTUELNO

Početkom nedelje trinaestogodišnjak iz sela u okolini Vršca, je sekirom poubijao 12 jaganjaca iz tora svoga komšije! Dečak se trenutno nalazi na psihijatrijskom posmatranju, a svi se pitaju šta je moglo da ga navede da počini ovako nešto!

Željko Mašović, psiholog, tvrdi da je dečak bio u stanju akutne psihoze u trenutku užasnog čina, ali i navodi jednu stvar kao ipak srećnu okolnost.

U tom trenutku, on je bio u nekoj akutnoj psihozi sigurno. Da li je postojala psihoza i ranije, to je veliko pitanje, obzirom na mnoge informacije koje su izašle naknadno. Nije isključena mogućnost da postoji nešto genetski u toj porodici. Suština priče je da još uvek nismo utvrdili okidač. Ovo, i da je mogao neko da očekuje, sigurno ne bi očekivao ovako nešto. Ono što mene brine, ali je možda i srećna okolnost u celoj priči, je da su mu bili dostupni ti jaganjci, da mu nisu bili dostupni ljudi - rekao je Mašović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mašović se zatim osvrnuo i na to šta predstavlja sam čin maltretiranja životinja, kao i na poređenje koji su mnogi napravili sa Kostom K. koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počinio masakr ubivši devetoro dece i školskog čuvara.

Taj čin pokazuje potpuni gubitak kontrole, još ako je tačno da ih je on posle lupao i po glavama. U principu, ne bih povlačio paralele između njega i Koste, jer je drugačija kulturološka i socijološka situacija. Sada se priča da li je ovaj dečak trpeo i neko nasilje, za nekoga bi dovoljno nasilje bilo i da živi kako je on živeo - rekao je Mašović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mašović je ukazao i na nelogičnosti u nekim postupcima centra za socijalni rad.

To je jeza u celoj priči, taj centar koji na jednoj strani oduzme decu jer je prljava kuća, a sa druge strane ostave decu da žive u porodici sa nepokretnim ocem. Taj slučaj i ovi drugi slučajevi koji su se desili protekle nedelje, samo pokazuju da kada ste pod nekim stresogenom, možete da habituirate, tj. da "oguglate", ili da budete senzibilisani, tj. da "odlepite". Bojim se da smo mi između te dve faze, imate narod koji ne reaguje ni na šta, ili da vas neko gađa pikslom za dobar dan. Tu je velika uloga društva koje bi trebalo da bude neka mreža koja te dočekuje kada kreneš da padaš i bitno je ne okretati glavu -rekao je Mašović.