AKTUELNO

Usled udara Vladica je zadobio teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminuo u bolnici!

Aleksinčanin Milan Milojević osuđen je danas na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je, vozeći pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nesreću koja je dovela do smrti Vladice Milijića (62) iz sela Draževac.

- Milan Milojević kriv je što je 30. septembra 2023. godine oko 8.20 sati na državnom putu Niš – Aleksinac u selu Gornja Toponica, vozilom “volksvagen golf” krećući se iz pravca Aleksinca pod dejstvom alkohola, nedržanjem desne strane kolovoza, iako je bio svestan da na taj način krši saobraćajne propise, izazvao saobraćajnu nesreću. U stanju teške alkoholisanosti od 1.24 miligrama po mililitru, što ga je učinilo nesposobnim za bezbedno upravljanje vozilom, prilikom izlaska iz krivine prešao je na suprotnu stranu kolovoza i udario u “volksvagen golf” kojim je upravljao Vladica Milijić. Usled udara Vladica je zadobio teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminuo u bolnici istog dana oko 10.50 sati – rekla je sudija Višeg suda Ivana Milovanović.

Dodala je da se osim zatvorske kazne Milojeviću izriče i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije dok se porodica preminulog čoveka upućuje da imovinsko pravni zahtev ostvaruje u posebnom postupku. Takođe, sudija Milovanović je Milanu ukinula pritvor u kojem se nalazi od septembra 2023. smatrajući da više ne postoji uznemirenje javnosti, što je bio osnov za izricanje ove mere.

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sudija Milovanović je podsetila da je Više javno tužilaštvo u završnoj reči zatražilo osam a punomoćnik Vladicine porodice 12 godina zatvora.

- Ja i moje veće smo odluku doneli jednoglasno, posebno smo cenili da li je optuženi postupao sa umišljajem ili iz nehata. Ustanovili smo da je alkohol konzumirao veče pre udesa a ne pre sedanja za volan što ukazuje da je postojao eventualni umišljaj a ne svesni nehat. Što se tiče kazne, ona odstupa od predloga tužilaštva i punomoćnika oštećenog ali mi smatramo da kazna nije odmazda. Ovo delo ne treba da sagledamo samo sa aspekta posledice, treba ga gledati i iz vizure okrivljenog. On je pokazao veliko žaljenje, priznao je delo i nije odugovlačio postupak. Takođe, uzeli smo u obzir da ranije nije ni prekršajno ni krivično kažnjavan kao i njegove lične i porodične prilike – obrazložila je sudija Milovanović presudu. Međutim, naglasila je da na strani Milojevića postoje i otežavajuće okolnosti jer je preticanjem izgubio kontrolu nad vozilom I bio je u alkoholisanom stanju iako je profesionalni vozač.

Sudija Milovanović je podsetila da je ova presuda prvostepena te da na nju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Izricanju presude nije prisustvovao niko od Vladicine rodbine. Oni su ranije izrazili veliko ogorčenje što, kako su kazali, Milojević nakon nesreće nije ni pokušao da pomogne Vladici koji je još bio živ, već je sedeći u kolima sačekao policiju.