AKTUELNO

Okrivljeni je i juče tokom suđenja u Višem sudu u Beogradu pokušavao da dokaže da su svi krivi osim njega, a ime svog sina, koji je počinio masakr, ni jednom nije izgovorio!

Otac dečaka-ubice, koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara škole, juče je odgovarajući na više od 200 pitanja glavnog javnog tužioca Višeg tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića, izjavio da "ne zna ko je kriv" za masakr u školi! Kada mu je postavljeno ovo pitanje, otac kome se sudi za teško delo protiv opšte sigurnosti, prvo je ćutao, a kada je pitanje "ko je kriv za masakr" ponovljeno, kratko je odgovorio "ne znam".

Taktika odbrane

- Na konkretno pitanje ko je odgovoran za ono što se dogodilo, okrivljeni je ćutao, a onda samo kratko rekao "ne znam". Nije čak izgovorio ni ime svog sina, iako se dobro zna da je trinaestogodišnjak počinio jeziv zločinOptuženi, koji je u četvrtak izneo svoju odbranu u kojoj je negirao da je kriv zbog toga što je sina vodio u streljanu i učio ga da puca iz njegovih pištolja koje je kobnog dana dečak i poneo u školu, menjao raspoloženje tokom ispitivanja.

Ono što je uznemirilo, zaprepastilo i šokiralo sve u sudnici, jeste to što okrivljeni pokušava da dokaže da su svi krivi sem njega.

- On je pokušao da krivicu svali na vlasnika streljane u koju je vodio sina, pokušavajući da ubedi sudsko veće i sve prisutne da je čovek iz streljane "dao njegovom sinu pištolj u ruke", iako postoje dokazi da je maloletnik gađanje vežbao iz očevog pištolja, koji je otac poneo od kuće i kojim je kasnije počinio zločin. Jasno je da je taktika odbrane, ali i samog oca da sve druge, pa i vlasnika streljane predstave kao krivce za ono što je njegov sin učinio.

Njegovu odbranu i odgovore na pitanja glavnog tužioca sa knedlom u grlu i u neverici sve vreme su slušali roditelji devetoro ubijene dece i sestra ubijenog čuvara Dragana Vlahovića.

Pokazao pravo lice

- Ništa se u ponašanju oca nije promenilo od prvog dana, kada je iznosio odbranu i rekao da nije kriv. Jasno je da on i njegovi branioci za 3. maj prošle godine pokušavaju da okrive sve osim njih samih. I tokom prvog dana suđenja, pošto je izneo odbranu i rekao da je oružje i municiju obezbedio u stanu po propisima i zakonu, na pitanje glavnog tužioca Stefanovića da objasni kako je onda njegov sin iz njegovih pištolja počinio strašan zločin i podsetio ga koliko je ljudi ubijeno, optuženi je pokazao svoje pravo lice i iz smirenog prešao u agaesivno stanje i obratio se sudu rečima "Molim da mi se tužilac obraća s poštovanjem, ja sam cenjeni doktor".

Jučerašnje suđenje, kako dodaje, obeležio je i skandal zbog kog je sudsko veće donelo rešenje kojim se advokat koji zastupa oca i majku, Borivoje Borović, opominje zbog ponašanja.

- Dok je tokom drugog dana suđenja oca ispitivao glavni javni tužilac, advokat Borović ga je više puta prekidao, upadao mu u reč i vređao ga, zbog čega je predsednik sudskog veća doneo rešenje kojim se advokat opominje zbog nedoličnog ponašanja u sudnici - otkriva nam izvor i objašnjava da posle opomene, ukoliko Borović nastavi sa takvim ponašanjem, može da bude i novčano kažnjen.

Očevi napustili sudnicu

Oštećeni roditelji juče su u Viši sud ušli svi zajedno, jer su se prethodno okupili iza zgrade suda i pojavili se zagljeni.

- Roditelji su dostojanstveno saslušali sve što je okrivljeni otac ispričao, ali atmosfera je bila više nego mučna. Očevi dve ubijene devojčice nisu mogli da dočekaju pauzu na suđenju i izleteli su iz sudnice kako bi se umili, smirili i mogli da nastave da slušaju čoveka čije je trinaestogodišnje dete ubilo njihove mezimice