AKTUELNO

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Kovačević otkrio je za Novo jutro detalje policijske akcije suzbijanja visokotehnološkog kriminala "Shadow Web" koja je sprovedena na četiri kontinenta, a u kojoj je učestvovala i srpska policija.

U okviru te akcije uhapšen je M.K. (33) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje. Utvrđeno je, prema rečima Kovačevića, da je uhapšeni pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 američkih dolara.

-Infraud je kriminalni forum koji su napravila lica koja se bave krivičnim delima iz oblasti visokotehnološkog kirminala. Forum su koristili za razmenu idejnih rešenja – naveo je Kovačevuić. Kako je precizirao, sve što su radili članovi tog foruma odnosi se na falsifikovanje i zloupotrebe platnih karitca.

- Podaci zaista frapantni – forum ima 11.000 korisnika, odnosno članova. Ministarstvo pravde SAD je izašlo sa podatkom da je šteta preko 530 miliona dolara – naveo je Kovačević.

Slogan kriminalne grupe koja je razmenjivala podatke putem ovog foruma je “Sa verom u prevaru”, a imali su preko četiri miliona lažnih podataka.

- Deo korisnika je prikupljao lažne podatke i prodavao ih, drugi su imali tehnička znanja da te podatke imlementiraju na same kartice, treći su pravili bele plastike sa magnetima…- objasnio je Kovačević. Karticama je podizan novac sa bankomata i korišćene su za platni promet.

M. K. koji je uhapšen u Srbiji je koristio izuzetno sofisticiranu opremu i mogao je u svakom momentu da izbriše podatke, te su stručnost i znanje pripadnika policije koji se bave suzbijanjem visokotehnološkog kriminala bili presudni, podvukao je Kovačević.

#Kriminal

'