AKTUELNO

"Ispalio je dva rafala, u jednom trenutku sam čuo da je puška "caknula" i shvatio da je ispraznio šaržere, tada sam odlučio da ustanem i pobegnem sa lica mesta. Okrenuo sam se da vidim da li me možda Uroš juri i tada sam video da se popeo na uzvišenje i pucao ka mojim drugarima koji su ležali na zemlji"

Ovako je mladić koji je preživeo rafale Uroša Blažića 4. maja na Ravnom gaju u selu Malo Orašje opisao krvavi pir ubice iz Mladenovca.

Optužnica, koju je podiglo Više javno tužilaštvo, se nalazi u Apelacionom sudu koji odlučuje po žalbama branilaca okrivljenih Uroša Blažića i njegovog oca.

U optužnici koja je podignuta protiv masovnog ubice iz Mladenovca preživele žrtve su do detalja opisale kako je izgledalo kobno veče 4. maja.

Među njima je i mladić koji je u pucnjavi ranjen, a koji je sa svojim prijateljima na Ravnom gaju palio logorsku vatru. Želeo je da se druži.

Međutim, ubrzo nakon što su se našli, kako je ispričao, primetio je automobil koji je nekoliko puta prošao glavnim putem iz pravca Dubone ka Malom Orašju i obrnuto.

Mladić je ispričao da je auto primetio jer je zastajao pored spomenika nekoliko puta.

- Upadljivo je bilo da nekoliko puta prolazi pored spomenika - ispričao je mladić.

"Lezite dole, sve ću da vas pobijem!"

Foto: MUP SRBIJE/INSTAGRAM.COM/YOUTUBE/@MUPREPUBLIKESRBIJERS

Mladić je ispričao da je oko 22.30 sati iz pravca Orašja na autobusku stanicu stao automobil "Mercedes", koji je skrenuo u pravcu Drugovca.

Tada je iz automobila izašao Uroš Blažić.

- Izašao je iz automobila, otvorio vrata suvozača, odakle je i uzeo pušku i sa tog mesta povikao: "Lezite dole, sve ću da vas pobijem!". Moje društvo i ja smo u tom trenutku mislili da se šali, tako da ga je neko iz društva pozvao da dođe kod nas da popije neko pivo - navodi on.

Istakao je i da je Blažić uprkos njihovom dobronamernom pozivu poviknuo da legnu, repetirao pušku i počeo da puca.

- U tom trenutku nas je bilo petnaestak. Kada je počeo da puca, ja sam legao na pod. Kada sam pao, čuo sam da je Uroš nastavio da puca, sećam se da je ispalio dva rafala, u jednom trenutku sam čuo da je puška "caknula" i shvatio da je ispraznio šaržere, tada sam odlučio da ustanem i pobegnem sa lica mesta. Video sam da se Uroš popeo na uzvišenje, tačnije na kocke oko spomenika i pucao je ka mojim drugovima koji su ležali na zemlji - ispričao je on.

Podsetimo, Uroša Blažića policija je uhapsila u selu u okolini Kragujevca. Nakon izvršenog masakra u okolini Mladenovca, Blažić je oteo taksi vozilo, kojim se dovezao do naselja Grošnice, gde se sakrio u ujakovoj šupi. Nakon hapšenja, masovni ubica priznao je svoje zločine besramno ih pravdajući nepravdom društva koje se reflektovalo na njega.

Još je i izjavio i da su meštani stvarali zaveru protiv njega, da se o njegovom ocu pričalo loše i da je kriminalac, a okidač da pobije ljude bilo je i navodno ismevanje u školi jer je, kako kaže, tamnije puti.

Psihijatrijskim veštačenjem je pokazano da je Blažić u trenutku svog krvavog pira bio u svesnom i uračunljivom stanju.

- Veštačenje nije pokazalo da on nije bio uračunljiv ili da na bilo koji način nije mogao da shvati značaj dela, niti da nije bio svestan svog ponašanja - rekao je advokat porodice Panić, Ivan Milosavljević.

Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.

Autor: