AKTUELNO

Danas se nastavlja parnični postupak protiv Vladimira i Miljane Kecmanović i njihovog maloletnog sina, koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a koji je pokrenut po tužbi porodice ubijene devojčice Adriane Dukić koja je išla u odeljenje sa dečakom koji je pucao.

Na prethodna dva ročišta iznesene su uvodne reči, a očekuje se da će danas članovi porodice Dukić da daju svoje iskaze. Oni su Kecmanoviće, Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" i Republiku Srbiju tužili za nematerijalnu odštetu zbog nanete duševne boli.

Uporedo se održavaju dva parnična suđenja u kojima je tužena porodica Kecmanović, kao i škola. U drugom postupku tužbu je podnelo ukupno 27 članova porodica ostale ubijene dece kao i čuvara škole Dragana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Parnični postupak porodice Dukić je odvojen s obzirom na to da su oni prvi podneli predlog za određivanje privremene mere i, u odnosu na njihov zahtev doneto je rešenje zabrane otuđenja imovine u odnosu na Miljanu Kecmanović. Zbog toga, porodica je bila zakonski obavezna da u roku od 30 dana podnese tužbu. Dakle, to što se suđenja održavaju odvojeno je procesne, odnosno tehničke prirode.

Na početku suđenja zatraženo je i veštačenje cele porodice Kecmanović kako bi se utvrdilo kakvi su bili odnosi unutar porodice jer se sumnja na "rđave navike".

U parničnim postupcima je jedan od tuženih i sam dečak, što nije slučaj u krivičnom postupku, s obzirom na to da u trenutku izvršenja krivičnog dela nije napunio 14 godina, te samim tim nije krivično odgovoran.

Autor: