AKTUELNO

Carinski službenici sprečili su na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, pokušaj krijumčarenja 130.000 evra i 5.500 dolara skrivenih u paketu dečjih pelena.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, devizni prekršaj je otkriven 10. februara kada je na red za izlaznu kontrolu pristigla ''KIA'' stranih registarskih oznaka kojim je tročlana porodica putovala iz Austrije ka Bugarskoj.

Bračni par koji je putovao sa dvogodišnjim detetom je službenicima potvrdio da nema ništa da prijavi jer sa sobom nose samo lične stvari.

Međutim, tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi sa dečjim stvarima otkriveno je i pakovanje pelena koje je poslužilo kao mesto skrivanja neprijavljenih deviza. Ubrzo je utvrđeno da se među pelenama nalazi kesa sa 130.000 evra, kao i koverat sa 5.500 dolara.

S obzirom da na to novac nije bio prijavljen na ulazu u zemlju i da putnici nisu posedovali potvrdu o prijavi, odmah im je vraćeno po 10.000 evra po osobi, a ostatak novca je zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Iz Uprave carina podsećaju da svi putnici, uključujući i one kroji kroz Srbiju samo prolaze do svojih krajnjih destinacija, na ulazu obavezno treba da prijave svaki iznos veći od 10.000 evra, što se odnosi i na odrasle i na decu.

Tada će, kako objašnjavaju, dobiti potvrdu o prijavi novca i kasnije će uz tu potvrdu bez ikakvih problema napustiti zemlju na nekom drugom prelazu.