AKTUELNO

U koordiniranoj akciji Uprave kriminalističke policije i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je uhapšeno 25 osumnjičenih za poreska krivična dela i pranje novca, kojima je budžet Republike Srbije oštećen za skoro 18,5 miliona dinara.

Za još jednim osimnjičenim se intenzivno traga.

- Uhapšeni su T.P, S.V, V.M, P.B,M.R, D.M, M.S, V.F, G.M, M.M, I.M, P.M, M.P, P.R, I.P, A.A, M.Ć, M.J, D.P, G.M, N.V, M.R, J.V, M.R. i S.R. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, poreska utaja i pranje novca - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Sumnja se da je privredno društvo „Pro tech max“ čiji su vlasnici i zakonski zastupnici S.V. i T.P. , kako se navodi, od početka 2019. godine na osnovu falsifikovanih faktura vršilo uplate privredim društvima „Masario“, „Collazen V.I.P.“ i „R&M Riana“ čiji su stvarni vlasnici V.M. i P.B.

- Dalje su uplaćene novčane iznose privredna društva „Masario“, „Collazen V.I.P.“ i „R&M Riana“ prebacivala na račune gore pobrojanih fizičkih lica bez pravnog osnova, nakon čega su fizička lica istog dana ili sutradan novac podizali sa svojih računa u gotovini i predavali ga V.M. ili P.B. - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pomenute falisifikovane fakture su T.P. i S. V, osim za prebacivanje novca bez pravnog osnova na račune pobrojanih privrednih društava, iskoristili i za umanjenje poreskih osnovica poreza na dobit za privredno društvo „Pro tech max“.

- Na ovaj način oni su, kako se sumnja, budžet Republike Srbije oštetili za 18.421.679 dinara - dodaje se u saopštenju.

Osumnjičeni će biti privedeni na saslušanje Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nakon čega će biti odlučeno za koje od njih će biti predloženo odtedjivanje pritvora.

Autor: