AKTUELNO

Majka dečaka-ubice Miljana Kecmanović stigla je u Palatu pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom joj se, zajedno sa njenim suprugom Vladimirom Kecmanovićem, na teret stavlja da su dečaku ubici omogućili da koristi oružje.

Ona je na suđenje stigla nekoliko minuta posle svojih advokata i ćutke stoji ispred sudnice sa njima.

Prekoputa nje, na drugom kraju hodnika, nalaze se roditelji ubijene dece koji su došli na današnje suđenje.

Na današnjem suđenju bi trebalo da Vladimir i Miljana iznesu svoju odbranu i da im se pročita optužnica.

Podsetimo, Miljani Kecmanović se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela - teško delo protiv opšte sigurnosti.

Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Miljanin DNK pronađen na čauri

Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane Kecmanović pronađen na čauri koja je nađena kod vrata u učionici istorije gde je 3. maja njen sin usmrtio devet vršnjaka i čuvara škole.

Za Miljanu Kecmanović tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci.

Vodio sina u streljanu

Kako se navodi u optužnici, Vladimir Kecmanović je osumnjičen da je u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u etno-selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Vladimir Kecmanović je svog sina najpre godinu dana pre 3. maja 2023. godine, u streljačkom klubu obučavao da rukuje vazdušnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “glok”, kojoj je prisustvovao.

Foto: drustvene mreze/TV Pink printscreen/Informer.rs

Dva do tri meseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir Kecmanović je sina obučavao da rukuje, puni okvir i gađa u siluete ljudi iz pištolja marke “češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u etno-selo Gostoljublje, gde je dečak pucao iz vazdušnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. aprila ove godine ponovo dete odveo u isti streljački klub gde je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to pištolja marki “češka zbrojevka” i “ruger”, za koje on poseduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da je dečak-ubica 24. aprila pronašao pomenuto vatreno oružje i municiju koje se, umesto u metalnom sefu sa ključem, koji je Vladimir Kecmanović prethodno nabavio radi dobijanja dozvole nadležnog organa, nalazilo u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a ti koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje.

Tokom istrage je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno vatreno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ispunjavanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Okrivljeni je na taj način omogućio detetu da dođe u posed pištolja, za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “češka zbrojevka” i “ruger”, za čije je nabavljanje i držanje on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Deset žrtava pucnjave u školi

Dečak-ubica, učenik sedmog razreda, tog 3. maja je ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam devojčica i jednog dečaka.

Angelina Aćimović je 15. maja u bolnici podlegla povredama u bolnici i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset osoba.

Autor: