AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja je optužena za sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, kao i jedno silovanje na u prostorijama na stadionu FK Partizan.

14.50 - Počelo izvođenje dokaza

U sudnici je počelo izvođenje dokaza, Izveštaja o forenzičkom pregledu bunara u Ritopeku od februara 2021., pretresa prostorija koje su prema optužnici koristili pripadnici kriminalne grupe, kao i zapisnici o pretresu tajne prostorije koja je u Ritopeku pronađena u aprilu 2021.

U sudnici je potom izveden nalaz DNK veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra za kriminalističku forenziku.

- Ovim dokazom dokazujemo da je na zidovima tajne prostorije pronađen DNK pokojnog Lazara Vukićevića - pojasnio je tužilac Saša Ivanić.

Vukićević je, podsetimo, prema optužnici ubijen u tajnoj prostoriji kuće u Ritopeku 14. novembra 2020.

Zapisnik o veštačenju, kojim je dat nalog da se utvrde DNK profili pronađeni tokom uviđaja u prostorijama u Ritopeku.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth, Tanjug/Rade Prelić, Tv Pink Prinstcreen

- Kao i prethodno radi se o izuzetno relevantnom dokazu, zbog činjenice da su biološki tragovi sada pokojnog Milana Ljepoje pronađeni na metalnim vratima tajne prostorije i nozi stolice u tajnoj prostoriji, kao i tragovi DNK pokojnog Zdravka Radojevića na razvodnoj tabli za struju - objasnio je tužilac Ivanić.

Podsetimo, prema optužnici u tajnoj prostoriji ubijeni su i Ljepoja i Zdravković.

U sledećem dokumentu, kako je naveo tužilac, dat je nalaz koji se odnosi na činjenicu da su .biološki tragovi sada pokojnog Zdravka Radojevića pronađeni i na zidu iza mašine za mlevenje, podu, zidu kod utičnice, a Ljepoje i na podu i kod mašine.

Potom su izvedeni dokazi o veštačenju papilarnih tragova, odnosno otisaka prstiju koji su pronađeni u automobilima koje je policija prilikom hapšenja kriminalne grupe zaplenila.

Advokat Pavle Litričin, branilac Veljka Belivuka, naveo je da na vozilu nije vršen uviđaj i da izveštaji o forenzičkom pregledu automobila nisu zakonita i predložio je njihovo izdvajanje.

- Radi se o zakonitoj radnji, koju policija u skladu sa svojim ovlašćenjima može da vrši - odgovorio je tužilac.

14.30 - Optuženi uvedeni u sudnicu

Optuženi, koji su u pritvoru, uvedeni su u najveću sudnicu Specijalnog suda, ispred kog dežuraju naoružani pripadnici Žandarmerije.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih, kako bi utvrdilo da su ispunjeni uslovi da se suđenje održi.