AKTUELNO

Tužilaštvo i policija za visokotehnološki kriminal na putu su da identifikuju ko su deca koja su se na Instagram profilu "Droga Srbija" slikala kako se drogiraju na časovima u školi i ispred stanice MUP.

Prema nezvaničnim informacijama, naši istražni organi su u poteri za administratorom ove stranice tražili i pomoć Interpola, jer postoji indicija da je profil "Droga Srbija" otvoren negde u inostranstvu.

Prema saznanjima medija, policija je u okviru opsežne istrage uspela da otkrije IP adresu sa koje je nalog "Droga Srbija" otvoren i sada samo čeka da joj Fejsbuk, u okviru kog funkcioniše Instagram, dostavi podatke o administratoru stranice.

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal rekli su da su na tragu osobama koje stoje iza ovog skandaloznog profila.

- Za postojanje Instagram profila "Droga Srbija" saznali smo i pre nego što su mediji pisali o tome i odmah smo preduzeli sve istražne radnje kako bismo otkrili ko stoji iza te stranice. Trenutno utvrđujemo tačan identitet osoba koje se pojavljuju na slikama, a u toku je izvođenje dokaznih radnji kako bismo nesumnjivo utvrdili gde su slike napravljene i ko je njihov autor. Ove radnje uključuju i međunarodnu pomoć, koja je zatražena na osnovu Konvencije o visokotehnološkom kriminalu Saveta Evrope - rekli su u ovom tužilaštvu i otkrili za koja bi krivična dela mogli da odgovaraju osumnjičeni:

- Ovde je reč o više krivičnih dela, među kojima se ističu omogućavanje uživanja opojnih droga i navođenja drugog na uživanje droga. Ne isključuje se mogućnost da su ovim izvršena i još neka krivična dela vezana za narkotike i visokotehnološki kriminal.

Nova stranica nesmetano radi

Administratori stanice "Droga Srbija" zatvorili su ovaj profil odmah pošto je priča o njemu dospela u javnost, ali su odmah potom otvorili novi pod nazivom "drogasrbijaorg". Oni su pozvali svoje članove da pošalju slike sa starog profila uz reči: "Braćo, šaljite stare slike, stari profil su nam ugasili, ali mi smo jači!!! Prvih 1.000 dobijaju megapoklone."Ovaj novi profil juče je nesmetano radio, mada na njemu ni izbliza nema tako "živopisnih" fotki kao na prethodnom.

U policiji juče u cilju istrage nisu želeli da komentarišu naša saznanja, ali su rekli da već danima rade kako na otkrivanju autora ovog Instagram profila, tako i na identifikaciji dece sa fotografija koje su na njemu objavljene.

- Pripadnici MUP su, po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, započeli predistražne radnje povodom sadržaja koji je objavljen na Instagram nalogu "Droga Srbija". Možemo samo da kažemo da intenzivno radimo na identifikaciji osoba sa fotografija, kao i administratora ovog naloga na Instagramu. Radi se o veoma delikatnoj istrazi i zato ne možemo da otkrivamo sve detalje - rekli su u MUP.

IT stručnjak Dragan Varagić kaže da je pronalaženje vlasnika stranica na društvenim mrežama mač sa dve oštrice, jer kada su u pitanju profesionalci, vrlo teško im se ulazi u trag.

- U ovom slučaju najpre je potrebno da deluje Odeljenje za visokotehnološki kriminal pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tokom istrage prvo se locira domen na kom je profil napravljen, a onda se utvrđuju ostali detalji, poput članova, lajkova, komentara... Ukoliko je administrator stranice neiskusan, obično za sobom ostavlja trag, pa se do njega dolazi za samo nekoliko sati. Međutim, problem nastaje u slučajevima kada se radi o osobi koja je ozbiljni profesionalac i time se bavi godinama, u ovom slučaju ako je recimo reč o narko-dileru. Tada se istraga vrti u krug, jer je vrlo teško doći do krucijalnih podataka - objašnjava Varagić i napominje:

- Ukoliko je to slučaj i sa profilom "Droga srbija", našim nadležnim institucijama jedino preostaje da pošalju zahtev Fejsbuku i Instagramu i zatraže im dostavljanje osnovnih podataka o administratoru, ali i samoj stranici. S obzirom na to da se radi o drogi i njenom javnom reklamiranju i konzumiranju, što je krivično delo, ti podaci bi trebalo da im se dostave u najkraćem roku.

Kazne prema krivičnom zakonu

- Za proizvodnju ili prodaju opojnih droga:

Kazna zatvora od tri do 12 godina, ukoliko je u pitanju grupa ili mreža prodavaca - pet do 15 godina.

- Za uzgajanje narkotika:

Od šest meseci do pet godina zatvora.

- Neovlašćeno držanje u manjoj količini za sopstvenu upotrebu:

Novčana kazna ili zatvor do tri godine.

- Ko navodi drugog na uživanje opojne droge ili stavi na raspolaganje prostorije radi uživanja opojne droge:

Kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

- Ako je na drogu navedeno maloletno lice ili više lica ili je navođenje izazvalo naročito teške posledice:

Učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

#Droga

#Instagram

#Policija

'