AKTUELNO

Mlada majka Marica M. (26) pretrpela je kako kaže akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, nakon čega joj je umrla beba. Kako nam je kroz suze objasnila, beba je zbog velikih komplikacija nakon porođaja prebačena u novosadski Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine gde lekari, nažalost, nisu uspeli da je spasu.

- Imam petogodišnju ćerku. Stalno pita gde joj je sestrica. Hoće da je vidi. Ne možemo da joj objasnimo šta se desilo. Ona je u potpunom šoku, kao i moj suprug. Ja bar imam to jedno dete iz prvog braka, a on je jedva čekao da postane tata. Bili smo presrećni i jedva smo čekali prinovu, da je vidimo kakva će biti, a sada... Sada smo morali da je gledamo u sanduku zbog takvog lekara - priča neutešna majka i dodaje da je cela porodica od nemilog događaja koji se dogodio 13. januara na lekovima za smirenje.

Porodica sprema tužbu, inspekcija u bolnici

Marica se nada da će neko odgovarati za to što se desilo njoj i njenoj bebi, odnosno za jezivo akušersko nasilje koje je, kako tvrdi, doživela do lekara M. M. u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Ona nam kaže i da njena porodica sprema tužbu protiv nesavesnog lekara.

- Bili smo u Dečijoj bolnici u Novom Sadu gde nam je umrla beba. Oni su bili ljubazni i rekli su nam da će nam svu detaljnu medicinsku dokumentaciju o našoj bebici i o tome kako je umrla dostaviti u roku od sedam dana. Čim dobijemo tu dokumentaciju, odmah ćemo se obratiti advokatu i podneti tužbu, a još ćemo videti da li samo protiv doktora koji nam je to učinio ili još nekoga. Sve zavisi od tog izveštaja, koji čekamo iz Dečije bolnice u Novom Sadu - objasnila nam je uplakana Marica.

Podsetimo, kako su rekli u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, nadležni iz te zdravstvene institucije za čitav događaj saznali su iz medija i preko društvenih mreža.

- U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom navodnog nemilog događaja. Obaveštena je zdravstvena inspekcija i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, javnost će biti blagovremeno obaveštena – rekli su za "Blic" u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Pixabay.com

Od torture nad mladom majkom do smrti bebe

Marica je ceo svoj slučaj detaljno opisala na društvenoj mreži "Fejsbuk" gde je želela da upozori druge žene šta joj je uradio nesavesni doktor, a čiji su inicijali M. M.

Majka je detaljno opisala kako je sve teklo, od trenutka prijema, do smrti tek rođene bebe.

Kako je napisala, primljena je u bolnicu 11. januara jer joj je termin za porođaj probijen za sedam dana. Kaže da beba nije mogla da se spusti, te da je lekara molila da je porodi carskim rezom, ali da su usledili sati agonije tokom kojih ju je lekar "vređao, stiskao vilicu, pretio joj da će je udariti, da će joj smrskati glavu i vređao je na nacionalnoj osnovi, a zatim joj skakao po stomaku, stiskao i slomio rebro".

Objasnila je da se beba zaglavila u karlici.

- Mogla je da uzme kiseonik, ali nije mogla da izdahne, došlo je do stvaranja mehurića na plućima koji se šire i sprečavaju rad pluća. Do prestanka rada srca dolazi u 23:05. Beba ne pokazuje da diše, mlitava je, doktori joj pomažu, srce je počelo da kuca, mogla je da diše jako malo, uključena je na aparate i odvode je u bolnicu - napisala je slomljena majka, koja je sutradan primila zastrašujuću vest iz Novog Sada da joj je beba preminula.

Autor: