AKTUELNO

Pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima takozvanog "vračarskog klana", počelo je danas pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, čitanjem optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Podsetimo, optužnicom je obuhvaćeno 38 okrivljenih koji se terete za tri ubistva i pet pokušaja ubistava u Beogradu. Kao organizatori kriminalne grupe, podsetimo, označeni su Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski, a sumnja se da je kriminalna grupa koja je delovala od 2019. do 11. novembra 2022. kada su pripadnici uhapšeni delovala kao ogranak "kavačkog klana" na čelu sa odbeglim Radojem Zvicerom.

- Optužnicom, na kojoj se nalazi 38 osoba, grupi se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šarca, kao i pokušaji ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, za čiju je likvidaciju optužena kriminalna grupa Veljka Belivuka, zatim Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andrije Zarića i Arsenija Stefanovića - podseća izvor.

Pripremno ročište, inače, zatvoreno je za javnost i na njemu bi tužilaštvo i odbrana trebalo da predlože dokaze koji će biti izvođeni tokom suđenja.

Na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu, danas je prvi put seo i optuženi Nikola Kačarević, inače muž starlete Tamare Đurić, koji je uhapšen zajedno sa ostalim pripadnicima kriminlane grupe i od tada je u pritvoru. Njega tužilaštvo tereti da je iskoristio poverenje i prijateljski odnos sa pokojnim Aleksandrom Šarcem i namamio ga u TC "Ušce", u kom je ubijen u oktobru 2020. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo sumnja da je za tu informaciju Kačerevic dobio 6.000 evra od "Vračaraca". On je na saslušanju u tužilaštvu negirao navode krivične prijave.

Foto: Privatna arhiva, Pink.rs, Tanjug

- Prema dokazima prikupljenim u istrazi, kriminalna grupa imala je strogu hijerarhiju, a na vrhu je bio Vušović, koji je prenosio naloge Zvicera, dok su ostali osumnjičeni, medu kojima su i Luka Cerović, Dario Đordević Dekster, Miloš Miljanović, Nikola Kačarevic, i ostali imali važne uloge. Naređenja su im vođe grupe gotovo uvek davali preko kriptovanih Skaj telefona - kaže izvor iz istrage.

On navodi i da je grupa imala i članove koji su vodili računa o finansijama, ali i zadužene za uklanjanje tragova zločina.

Tužilaštvo u naredbi navodi da su pare klana bile kod optuženog Draška Nikolića, koji je praktično bio blagajnik.

- Draško Nikolić je za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe. Sumnja se da je on vodio evidencije i čuvao novac dobijen od vođa kavačkog klana - stoji u naredbi.

Potvrdenom optužnicom, obuhvaćen je Marko Drakula koji je inače sin poznatog muzičara Nebojše Drakule, frontmena grupe "Direktori".

Autor: