AKTUELNO

Doček Srpske nove godine 1997. godine u Beogradu počeo je slavljem, a završen prebrojavanjem čaura i mrtvih! Jutro tog 14. januara, pre 27 godina, nije moglo gore da počne za beogradsku policiju koja je imala pune ruke posla. Taj datum ostaće upamćen u istoriji glavnog nam grada po broju žrtava. Ne ponovilo se ikad!

Najkrvavije je bilo u kafiću koji se u to vreme zvao "Antika", u tržnom centru na Vidikovcu. U malom prostoru je bila odabrana ekipa, desetak ljudi, među kojima i neki lokalni "žestoki momci".

"Opustile" ih petarde

Cele noći odjekivale su detonacije petardi, ali se tih godina dosta pucalo i iz pravog oružja, pištolja i automatskih pušaka. Rafali u nebo nisu bili nešto neuobičajeno te su svi bili "opušteni".

Posle čestitanja, grljenja i ljubljenja, slavlje u kafiću se nastavilo uz glasnu muziku. Tada je odjeknuo novi rafal, koji nije išao u nebo, nego kroz izlog kafića i to u goste koji su bezbrižno sedeli unutra. Krvavi pir, ispostaviće se, počeo je oko 3.15 časova...

Žrtve nisu imale šansu da pobegnu ili da se sklone, staklo i meci su leteli na sve strane. Iz automatske puške pogođeno je sedmoro ljudi, među njima i konobarica, koja je bila kolateralna šteta. Nju je metak ranio u nogu, pala je preko kvarcne peći, pa se i opekla.

Ali, tu nije bio kraj masakra. Kada su ljudi popadali, uz jauke, ubica je prišao, izvadio pištolj i pucao u neke od onih koji su ležali, "overio ih"! Stanari okolnih zgrada nisu ni primetili šta se dešava, a napadač ili više njih izgubili su se u mraku i netragom nestali.

Trojica momaka poginula su na mestu, dok ih je nekoliko bilo ranjeno. Tu se zatekao i jedan taksista koji je prevezao neke od upucanih. Još jedan mladić je ubrzo umro u Urgentnom centru. Jezivi bilans je na kraju bio - četvoro mrtvih, troje ranjenih!

Ubijeni su Srđan Jakšić (24), Miloš Stanković (24), Mile Stanić (19) i Aleksandar Matović (31). Ranjeni su Milan Pavlović, Marijana Mitrović i Sanja Vuković. Tri osobe su, pukom srećom, prošle bez povreda.

Sumnjalo se na Skoleta

Ubice ili ubica nikada nisu pronađeni. Kasnije se pričalo da se neko iz "vidikovačke ekipe" zamerio moćnim kriminalcima oko poslova sa kolima. Spekulisalo se i da je naručilac Zoran Uskoković Skole (37), koji je ubijen 27. aprila 2000. u vatrenom okršaju, takođe na Vidikovcu.

Foto: Facebook.com/DEVEDESETE 90

On je, navodno, životom platio to što su ga "zemunci" označili organizatorom ubistva Željka Ražnatovića Arkana, 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental".

I Skoletov sin Zoran (22) je likvidiran krajem januara 2021. na Kanarevom brdu, navodno takođe iz osvete za Arkanovo ubistvo. Njega je izrešetao nepoznati ubica, prerušen u starca.