AKTUELNO

Očeve i majke ubijenih interesuje gde je dečak ubica bio tokom dana kada je odsustvovao iz škole i traže odgovore na ta više pitanja.

Prosvetna inspekcija je uvidom u elektronski dnevnik odeljenja 7/2 OŠ "Vladislav Ribnikar" konstatovala da je Kosti Kecmanoviću dečaku ubici u prvom polugodištu 2022/23 potvrdom lekara opravdano 20 radnih dana, a da je roditelj opravdao osam radnih dana. To znači da je Kosta iz škole izostajao prečesto i da je propustio skoro pola prvog polugodišta. Izostanci Kecmanovića iz škole intrigiraju roditelje žrtava jer sumnjaju da su to dani u kojima je učio da puca i možda čak i sa nekim zajedno pravio plan za zločin.

Foto: printscreen /Društvene mreže

- Gde je on išao to nije nikome jasno. Zašto ga nije bilo u školi niko ne zna ili oni koji znaju ćute. Sada spominju operaciju oka, ali i putovanja sa roditeljima po inostranstvu. Majka i otac su mu očigledno dopuštali da odsustvuje i posle urgirali za ocene i verovatno ga pritiskali da uči i nadoknadi propušteno - rekla je majka jedne ranjene devojčice u "Ribnikaru".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U drugom polugodištu školske 2022/2023. godine Kosta Kecmanović je prema zvaničnoj evidencijiu bio odsutan 14 radnih dana za nešto više od tri meseca koliko je trajalo drugo polugodište do masakra. Taj period mu je opravdan potvrdom lekara. Međutim, šest časova sa kojih je izostao, takođe u drugom polugodištu, nije regulisano, tako da se vode kao neopravdani izostanci sa časova.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Vladimir Kecmanović je u pritvoru od 3. maja jer je sinu stavio na raspolaganje oružje i municiju, a majka Miljana je takođe optužena kada je njen DNK nađen na čauri metka na mestu zločina

- Ukupan broj opravdanih izostanaka koje je načinio učenik je 204 i šest neregulisanih. Škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka učenika. Odredbama člana 84. Zakona propisana je obaveza roditelja da pravda izostanke učenika, najkasnije u roku od osam dana od dana prestanka sprečenosti učenika da prisustvuje nastavi odgovarajućom lekarskom ili drugom relevantnom dokumentacijom, a obaveza škole je da u sklopu autonomije uredi koju dokumentaciju smatra relevantno - napisano je u izveštaju inspekcije koji mora biti i deo dokumentacije u sudskim spisima u parnici koju je pokrenulo 27 članova porodica žrtava masakra.

Foto: Tanjug/STR

Na ročištu u parnici za naplatu nematerijalne štete za pretrpljeni bol, strah i patnju od Kecmanovića, 22. februara će da dovrši svedočenje Nina Kobiljski majka ubijene Eme Kobiljski. Već sutradan su pozvani da odgovore na pitanja suda i roditelja žrtava Miljana i Vladimir Kecmanović, kao i pedagog i psiholog škole koji će biti pitani za ponašanje monstruma maloletnika i kako nisu primetili ništa neuobičajeno budući da jeste bilo odstupanja u njegovom ponašanju u odnosu na vršnjake, po tvrdnjama oštećenih.