AKTUELNO

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miroslava J. i Dušana B. iz Beograda, Nenada R. iz Niša i Dragana S. iz Prokuplja zbog sumnje da su izvršili krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da Miroslavu J, Nenadu R. i Draganu S. produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Postoji opravdana sumnja da su Miroslav J, Nenad R. i Dragan S. od kraja avgusta 2022. godine do 10. jula 2023. godine, u Prokuplju, mesto Zlata, neovlašćeno proizvodili opojnu drogu kanabis, ukupne neto mase 5.958, 75 grama.

Miroslav J. je, kako se sumnja, krajem avgusta 2022. godine sa Nenadom R. i Draganom S. dogovorio da se Draganova porodična kuća u mestu Zlata, adaptira za proizvodnju opojne droge, što su Nenad R. i Dragan S. po instrukcijama Miroslava J. i učinili, a on im je obezbedio opremu i materijal namenjen za proizvodnju opojne droge i nabavio semenke.

Foto: MUP Srbije

Nakon toga su Nenad R. i Dragan S. instalirali opremu i to elektro pumpe, ventilatore, merače PH vrednosti, UV lampe i sijalice veće snage, filtere za prečišćavanje vazduha i drugo, te učestvovali u proizvodnji opojne droge, tako što su zalivali i prehranjivali biljke kanabisa, kontrolisali osvetljenje, temperaturu i vlažnost vazduha, i kupovali materijal i supstance namenjene za proizvodnju opojne droge.

Miroslav J. je, kako se sumnja, učestalo komunicirao sa osumnjičenima starajući se o logistici odnosno nabavci neophodne opreme za proizvodnju opojne droge, te vršeći nadzor i kontrolu procesa nabavke, montaže i proizvodnje.

Policijski službenici MUP RS Službe za borbu protiv droga izvršili su 10. jula pretres navedene kuće, u kojoj su zatekli Dragana S. i pronašli 145 saksija sa stabljikama opojne droge kanabis, ukupne neto mase 5.958, 75 grama, te 145 komada semenki kanabisa, kao i hemikalije i druge tečnosti neophodne za rast biljaka, a što je sve privremeno oduzeto od osumnjičenog Dragana S.

Foto: MUP Srbije

Na ovaj način osumnjičeni su izvršili krivično delo Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu.

Takođe Miroslav J. i Dušan B. su optuženi jer postoji opravdana sumnja da su 8. marta 2022. godine u Surčinu, mestu Progar, u dvorištu JP “Pošta Srbije” neovlašćeno prodali 251,03 grama heroina kupcu prema kojem je postupak razdvojen, tako što je Miroslav J. dogovorio prodaju navedene količine opojne droge, koju je osumnjičeni Dušan B. po njegovoj instrukciji odneo do dvorišta JP “Pošta Srbije” i predao je kupcu.