AKTUELNO

Miloš Radojković (25) iz Aleksinca ubijen je pre tri godine kada je Darko Mitić iz Niša u njega ispalio 10 metaka ispred kuće u kojoj je živeo. Radojković nije uspeo da pobegne od napadača i preminuo je u garaži u koju je pokušao da se skloni.

Iako je povezivan sa kriminalnim krugovima, jedino zbog čega je Radojković procesuiran bilo je paljenje "mercedesa" u junu 2020. godine. Ipak, posle njegove smrti izašlo je na videlo da su Radojkovićevi automobili prethodno paljeni dva puta.

Miloša je ubica zaskočio iz mraka kada je došao kući da supruzi, koja je bila trudna, donese kolače, a potom ponovo izašao napolje. On je upalio motocikl i nameravao da krene, kada je ubica u njega sasuo kišu metaka. Pogođen je u noge i leđa. Uspeo je da dođe do garaže, ali je onda pao pored automobila i preminuo.

Sve je ukazivalo na to da je ubica dobro poznavao Radojkovićevo kretanje jer ga je napao ispred kuće u kojoj je živeo kao podstanar.

Nekoliko dana kasnije za ubistvo je osumnjičen Darko Mitić, a motiv je navodno bio to što mu je Radojković zapalio auto i odbio da nadoknadi štetu.

Radojković je uhapšen dvadesetak dana nakon paljevine pošto ga je odala kanta sa benzinom ostavljena pored olupine, jer je na njoj pronađen njegov DNK. Pred Osnovnim javnim tužilaštvom vodio se postupak protiv njega zbog izazivanja opšte opasnosti. Prijatelji su ih pomirili, uz dogovor da Radojković Mitiću nadoknadi štetu. Kako mu novac nije dao, Darko je odlučio da ga ubije.

Potresne reči Miloševe supruge

Kada je podignuta optužnica, Mitića je tužilaštvo teretilo za teško ubistvo i pretila mu je kazna od maksimalnih 40 godina zatvora.

U optužnici je navedeno da je Mitić više puta zvao Radojkovićevu suprugu i pretio joj. Miloša je pratio tako što je gledao fotografije koje je njegova supruga postavljala na Instagramu. Tako je saznao gde žive, ali se i upoznao sa njihovim navikama, što mu je pomoglo da isplanira način izvršenja ubistva.

- Imam 28 godina, a moj život je strašan. Suprug mi je ubijen, sama podižem dvoje male dece. Moja ćerkica ima samo četiri i po godine, a neophodna joj je podrška psihologa jer trpi traume zbog očeve smrti, koju je najverovatnije videla. Moj sinčić se rodio nakon što mi je muž ubijen, tri nedelje pre termina, baš na njegov rođendan, kao da mi je na taj način poručio da je na neki način sa nama - govorila je pred Višim sudom u Nišu Miljana Ivanović, vanbračna supruga Miloša Radojkovića.

Foto: Facebook.com/Privatna arhiva

Radojkovićeva supruga Miljana svedočila je o njegovim poslednjim trenucima.

- Oko 17 sati je ušao u kuću, uneo namirnice, pa se vratio da ugasi motor. Ćerkica je krenula za njim, ali joj je on rekao da se vrati jer je bila bosa. Gledala ga je sa prozora dok je bio u dvorištu, zato sumnjam da je videla kako je ubijen, što bi objasnilo njeno ponašanje nakon ovog događaja. Minut kasnije čula sam pucanj, mislila sam da su pala garažna vrata. Dete je počelo da vrišti, a čula sam Miloša kako nekome nešto viče. Potom je počeo da me doziva. Istrčala sam i zatekla ga u garaži, kako leži na stomaku. Mislila sam da je u nesvesti, merila sam mu puls i držala ga za glavu, a zatim utrčala u kuću i pozvala Hitnu pomoć - dodala je.

Kada je Hitna pomoć došla, Radojković je već izdahnuo.

Objasnila je da su ona i njen suprug bili prijatelji sa optuženim Darkom i njegovom devojkom do 3. marta 2018. godine, kada je od nje saznala da su odnosi između njih dvojice zahladili.

- Kada je Miloš uhapšen, nisam ni znala zašto, Darko me je zvao i rekao: "Zašto mi zapali auto, zapamtićete vi mene, na šta ovo liči" - rekla je Miljana.

Ukinuta presuda

Tokom suđenja je navođeno da mnogi dokazi, među kojima i snimci sa nadzornih kamera, ukazuju na to da je Mitić ubica.

On je u julu prošle godine osuđen na 20 godina zatvora. Zbog ubistva je dobio 18 godina i šest meseci zatvora, a zbog nedozvoljenog nošenja oružja dve godine i šest meseci, te je izrečena jedinstvena kazna.

Međutim, ta presuda je u martu ove godine ukinuta i slučaj je vraćen na ponovno suđenje radi razrešenja činjenica.

Apelacioni sud u Nišu naveo je da su postojale bitne povrede odredaba krivičnog postupka, nerazumljive izreke, kao i to da presuda nema razloge o činjenicama koje koje su predmet dokazivanja.

Mitić se, do dalje odluke prvostepenog suda, nalazi u pritvoru.

#Miloš Radojković

#Niš

#Ubistvo