AKTUELNO

Krivično vanpretesno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koja je 10. oktobra podignuta protiv oca dečaka ubice koji je 3.maja počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", njegove majke, vlasnika streljane i instruktora gađanja.

Posle potvrđivanja optužnice, očekuje se da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja.

- Okrivljeni i njihovi branioci, nisu podnosili pisani odgovor sudu na optužnicu i ona je danas potvrđena - otkriva izvor Kurira.

Podsetimo, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović 10. oktobra je, saopštio da je tužilaštvo sudu podnelo optužnicu protiv oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja i ranio još šest osoba. Stefanović je tada rekao i da da su optužnicom obuhvaćeni majka dečaka, vlasnik streljačkog kluba u kom je dečak vežbao gađanje, kao i instruktor u tom klubu.

Stefanović je istakao da je u optužnici koja je napisana na 267 strana predloženo da sud oca dečaka ubice osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

- Želim da se u ime Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP - rekao je na dan podizanja optužnice glavni jani tužilac.

Otac dečaka, podsetimo, optužen je za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. On se sumnjiči da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja.

Foto: printscreen /Društvene mreže

Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šiform, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija.

Omogućio je, kako se sumnja, detetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posed oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ranac ih je prebacio 3. maja i poneo u školu. Prvo je pucao u obezbeđenje, pa u dve učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta istorije u odeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro dece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dečaka ubice.

- Zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK - na jednoj čauri u kabinetu istorije - naveo je glavni tužilac.

Foto: FOTO: Univerzum HD Media/N.M.

Zbog davanja lažnog iskaza optuženi su vlasnik i instruktor u streljani.

- Svi učenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa - zaključio je glavni tužilac.

Otac dečaka uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi.

Dečak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

Autor: