AKTUELNO

Sedam poreskih inspektora je uhapšeno zbog niza malverzacija, u kojima su zgrnuli 124 miliona dinara.

Njima su lisice na ruke stavljene na radnom mestu, upravo tamo gde su i prešli na drugu stranu zakona, a osumnjičeni su da su gotovo dve godine unosili lažne podatke i varali u vezi povraćaja PDV-a, sve u cilju sticanja novca.

Zaposleni u Ministarstvu finansija, u filijalama Poreske uprave na Voždovcu i u Zemunu, umesto da utvrđuju nepravilnosti, pa i mito i korupciju, odlučili su da se priklone istoj.

Evo kako su uzimali novac

Kako pišu mediji, ovi službenici su osumnjičeni da su oštetili budžet Srbije za 124 miliona dinara, a među uhapšenima se posebno ističe Ljiljana Š. (64), koja je budžet oštetila za više od 44 miliona dinara!

Ljiljana Š. je radila kao rukovodilac grupe za trgovinsku delatnost, a prema naredbi o sprovođenju istrage Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ona se sumnjiči da je prihvatala račune i otpremnice koje nisu bile verodostojne.

One nisu sadržale lične podatke koji su obavezni, izlazila je na teren i sačinjavala lažne popise, kao i navodila da je izvršavala popis, iako nije bila na terenskoj kontroli.

Ono za šta su osumnjičeni svi uhapšeni poreski službenici jesu malverzacije oko povraćaja poreza. Oni se sumnjiče da su unosili lažne podatke prilikom kontrole robe i njene vrednosti, a zatim su svojevoljno upisivali cifre - koliki povraćaj te fantomske firme treba da dobiju.

Firme koje su sarađivale sa poreskim službenicima su zvanično vlasništvo kineskih državljana, koji u periodu povraćaja PDV-a čak nisu ni bili u Srbiji.

Ipak, kako smo već pisali, iza ovih firmi se krije organizovana kriminalna grupa, na čijem čelu je Aleksandar O., a koja je prevarama oštetila budžet za više od 350 miliona dinara.

Na povraćaj PDV-a imaju pravo sve registrovane firme, a s obzirom na to da su ova preduzeća poslovala samo godinu dana, u APR-u nije dostupan nijedan njihov finansijski izveštaj i svi podaci su sumnjivi, evidentno je da su ove firme otvorene samo zbog jednog cilja - da preko Poreske uprave za nepostojeće poslove dobiju milione.

- Osumnjičena Ljiljana Š. je koristeći svoje radno mesto falsifikovala dokumente. Konkretno, parafirala je listu predmeta skladišta koji je sadržao netačne podatke o proizvodima kompanije. U izveštaju o poreskoj kontroli, navela je da je inventar proveren i pružila tabelarni prikaz stanja, iako je znala da druga kompanija nikada nije isporučila robu koja je navedena na listi. To znači da firma nije mogla stvarno prodati tu robu. Umesto toga, izdavali su lažne fakture kako bi stvorili lažni iznos za povraćaj PDV-a. Naime, artikli sa liste su evidentirani u poslovnim knjigama kao da su nabavljeni od nepostojeće firme Na ovaj način je Ljiljana ispunila zahteve za povraćaj poreza - objašnjava izvor.

Praktično, firme uopšte nisu imale robu u vrednosti u kojoj bi zadovoljile povraćaj novca, već su lažnim dodavanjem, to pravo ostvarile.

Navodili da su se videli sa ljudima, koji ni nisu u državi?!

Odmah ispod Ljiljane Š., najveći iznos je prevarom uzeo Dejan S. (48), koji se sumnjiči da je oštetio budžet Srbije za oko 41 milion dinara.

Primera radi, on je samo jednom prevarom i unošenjem netačnih podataka, oštetio budžet za više od 14 miliona.

Takođe, po istom receptu, osumnjičen je da je unosio podatke o robi koja uopšte ne postoji, te nije ni moguće da se proda, a sve zarad sačinjavanja izveštaja i ispunjavanja uslova za povraćaj PDV-a, koji uopšte ne bi trebalo da iznosi toliku cifru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uhapšeni službenici su se igrali sa ciframa i podacima, kalkulišući i nameštajući cifre koje im odgovaraju kako bi ostvarili cilj - uzimanje novca iz budžeta.

Ono što je posebno interesantno jeste da, sudeći prema taktikama kojima su se služili, nisu ni sumnjali da će biti uhapšeni.

Išli su toliko daleko da su navodili da su na terenu bili sa kineskim državljanima - zastupnicima firmi, za koje je utvrđeno da su u tom periodu već uveliko napustili Srbiju.

- Osumnjičena Aleksandra B. (51) učestvovala je u pravljenju i potpisivanju lažnih popisnih lista za skladište jedne kompanije čiji je vlasnik Kinez, u decembru prošle godine. U tim listama je tvrdila da su potpisane od strane komisije i poreskog inspektora, iako su zapravo bile potpisane samo od strane nje. Osoba koja je vodila kompaniju, državljanin Kine, nije bila u Srbiji u vreme kontrole i popisa jer je napustila zemlju 25. jula na graničnom prelazu Surčin, zbog toga nije mogla popisati robu. Ovi proizvodi bili navedeni u šest računa od jednog dobavljača, koji su kasnije utvrđeni kao falsifikati, jer su poticali od nepostojeće firme. U spisima predmeta nije pronađena nikakva detaljna evidencija o tim proizvodima niti dokazi o njihovoj prodaji. Takođe, nema dokaza da je osumnjičena proverila kako se ta roba kretala ili da je pregledala dokumentaciju koja bi potvrdila da su proizvodi prodati - navodi naš izvor.

Podsetimo, u ponedeljak su na radnom mestu uhapšeni poreski službenici iz filijale Poreske uprave na Voždovcu i u Zemunu, dok je sedmi uhapšeni "pao" na granici, kada se sa odmora vraćao u Srbiju.

Osumnjičeni su da su malverzacijama omogućili brojnim firmama da se obogate, a iza kojih stoje dve organizovane kriminalne grupe.

Autor: