AKTUELNO

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavilo je da je u Blacu priveden italijanski državljanin koji je zatečen u lovu na prepilice. On kod sebe nije imao ni dozvolu za nošenje oružja, ni lovnu kartu on je zatečen kako lovi neposredno pored vabilice.

Italijan kod sebe nije imao ni dozvolu za nošenje oružja, ni lovnu kartu a zatečen je kako lovi neposredno pored vabilice.

- Vabilica je bila postavljena u specijalno napravljenoj metalnoj kutiji koja je bila lancem vezana za drvo. Krivilov prepilica je nešto što je rasprostranjeno. Noćas smo čuli pet elektronskih vabilica u prečniku od najviše pet, šest kilometara. Očekivali smo grupu naoružanih osoba ali se pojavio auto sa dve osobe. Skandalozno je to što strani državljani naoružani do zuba šetaju Srbijom i pucaju, ubijaju naše divlje ptice - rekli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica i apeluje na građane da prijave ovakve slučajeve krivolova i tako pomognu opstanak prepelice, ove izuzetno ugrožene vrste.

Inače elektronska vabilica, onakva kakvu je postavio Italijan, emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice tokom noći kako bi na određenu lokaciju privukla i zadržala veliki broj prepelica koje krivolovci u zoru pobiju. Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Procene su da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi oko 800 elektronskih vabilica. Usled ovakvog vida nelegalnog lova u Srbiji svake godine strada više od 50.000 prepelica.