AKTUELNO

Kavački klan koji je do 2020. vodio primat u ratu kotorskih klanova, koji je do sada odneo preko 60 života, i bio bolje pozicioniran u poslu s kokainom, posle brojnih hapšenja, ali i izlaska Luke Bojovića iz zatvora u Španiji, a koji važi za osobu blisku "škaljrcima", izgubio je tu poziciju, navodi se u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Niz hapšenja

- Iako je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić ubijen 2022. u Istanbulu, moć se pomerila u njihovu korist nizom hapšenja pripadnika kavačkog klana 2021. i 2022. godine, i izdavanjem međunarodne poternice protiv osobe za koju se sumnja da je njihov vođa. Suđenja pripadnicima kavačkog klana u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji oslabila su njihov položaj u redovima organa za sprovođenje zakona i carine. U međuvremenu, osobe za koja se veruje da su bliski saradnici škaljarskog klana, kao što su Filip Korać i Luka Bojović, više nisu u zatvoru. Brat ubijenog vođe škaljarskog klana, Igor Vukotić, nastavlja da izbegava pravdu uprkos tome što je izdata poternica za njim 2018 - piše u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala. Kako se ističe u analizi, "čini se da trenutna situacija favorizuje škaljarski klan, uprkos činjenici da su tokom sukoba pretrpeli značajnije žrtve i bili opterećeni međunarodnim poternicama".

Analiza

Uložiće u zaštitu

U analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala navodi se da će pripadnici klanova koji su još uvek na slobodi ili u bekstvu biti pažljiviji u pogledu svojih kretanja i komunikacija i uložiće više u zaštitu.

- Takođe postoji rizik da će angažovane plaćene ubice biti ubijene kako bi se sprečilo njihovo potencijalno svedočenje na sudovima. Član kavačkog klana i navodni plaćeni ubica, Igor Mančić, ubijen je januara 2023. godine u Ljubljani - navodi se u Globalnoj inicijativi za borbu protiv organizovanog kriminala.


Sukob i krvavi obračuni koji su počeli 2015. ubistvom Gorana Radomana u Beogradu, generalno su oslabili oba klana. Ipak, kako se navodi, posao s kokainom im je "zlatna karta od koje ni jedni ni drugi neće odustati jer i ponuda i potražnja za kokainom rastu".

- Pošto je ovaj posao profitabilan, klanovi će nastaviti trgovinu, blokirajući pojavljivanje drugih igrača. Izgubljeni resursi će se dopunjavati kroz nova partnerstva sa drugim kriminalnim grupama ili iz sopstvenih redova, koji nisu zanemarljivi - procenjuje se da škaljarski i kavački klanovi imaju po 105 odnosno 140 članova - navodi se u istom istraživanju, čija analiza pokazuje da kavački klan ima više pripadnika od svojih rivala.

Početak sukoba Prva žrtva Radoman, Vukotić ubijen, Zvicer preživeo atentat

Krvavi rat dva zaraćena klana koji je do tada bio jedinstven, počeo je 2014. kada je iz jednog stana u Valensiji nestalo 200 kilograma kokaina. Pripadnici do tada jednog klana, pocepali su se na škljarce i kavčanine, a prvi je u njihovom sukobu 2015. u Beogradu ubijen Goran Radoman. U obračunima koji su usledili, livkivdiran je i vođa škljaraskog klana Jovan Vukotić, u Grčoj njegovi najbliži saradnici Igor Dedović, Stevan Stamatović i Alan Kožar, dok je likvidaciju u Kijevu u Ukrajini 2020. preživeo vođa "kavčana" Radoje Zvicer.


Krvavi sukob

Jedan deo analize posvećen je i proceni daljeg razvoja događaja u krvavom sukobu dva zaraćena klana. Navode da sve ukazuće da su vodeći članovi klanova van balkanskih zemalja, ali i da su neka od ubistava plaćena preko milion evra. I pored toga, kako procenju, sukobi će se nastaviti.

- Pomirenje nakon sedam godina sukoba malo je verovatno, posebno kada su neka od ubistava počinjena pred članovima porodice. Pored toga, niko nije dovoljno moćan da smiri ili rasturi ove klanove. Sukob će ostati, ali broj ubistava se neće povećati zbog njihovih troškova. Pored toga, neke od glavnih meta su već ubijene - postoje izveštaji da ciljana plaćena ubistva rivala koštaju više od jednog miliona evra - navodi se u izveštaju.

Autor: