AKTUELNO

Osnovno tužilaštvo u Kragujevcu predložilo je danas sudu da odredi pritvor za N.G (37), osumnjičenom za podmetanje požara u Prvoj kragujevačkoj gimnazij i to počev od kancelarije direktora škole, do nastavnih kabineta.

On je prethodno saslušan kod tužioca zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od 1 do 8 godina zatvora, rekla je za Tanjug portparol tužilaštva Marija Mladenović.

O predlogu za pritvor odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Kragujevcu, dodala je Mladenović.

Prema krivičnoj prijavi, N.G. je 4. januara između 1.00 i 3:30 sat ušao u zgradu Prve kragujevačke gimanzije tako što je ušao kroz prozor u prizemlju škole i potom se popeo u kancelariju direktora "gde je otvorenim plamenom izazvao požar.

Zatim je isto učinio u sekretarijatu škole, kabinetu računavodstva, kabinetu za strane jezike i u zbornici na prvom spratu školske zgrade, navodi se u prijavi.

Lokalni mediji su preneli da se N.G. od ranije tereti za krivična dela ubistvo u poku?aju iz 2014. godine zbog kojeg je bio u bekstvu, kao i jer se u julu prošle godine sa još dvojicom mladića zabarikadirao s bombama i pu?kom u podrumu jedne zgrade u naselju Bubanj.

Zbog prvog navedenog dela, nakon ukidanja pritvora u novembru 2017, određen mu je kućni pritvor uz elektronski nadžor (nanogicu), koji je prekršio u noći podmetanja požara, pišu lokalni mediji.

Takođe navode da je N.G. u jednom delu škole u kojoj je podmetnuo požar, najpre 2012. godine imao teretanu, a kasnije je tu otvorio đački restoran, međutim direktor škole je odbio obnovu ugovora jer zakup nije plaćan na vreme.

U požaru u najstarijoj srpskoj gimnaziji iz 1833. godine žrtava nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Odlukom Vlade Republike Srbije škola je 11. decembra 2008. godine proglašena za školu od posebnog nacionalnog značaja i pod zaštitom je kao spomenik kulture.

Pomoćnica direktorke Prve kragujevačke gimnazije Sanela Ristić Ranković rekla je da izbor zapaljenih lokacija u školi nije slučajan, a da je osoba osumnjičena za podmetanje požara imala u prošlosti ugovor o zakupu dela prostora škole.- Škola je na budžetu Republike Srbije, kao škola od posebnog interesa i nije bilo bojazni da se računi neće plaćati, ali je za neke stvari trebalo još novca, kao što je slanje naših učenika na takmičenja. To se često finansira iz sopstvenih sredstava. Prostor, koji je ta osoba dobila na korišćenje, nije bio opremljen, ideja je bila da se prostor izda i da zakupac opremi taj prostor, a po ugovoru je sve to trebalo da ostane školi - rekla je ona za Radio 034.

Pročitajte još: Požar u gimnaziji podmetnuo "bombaš iz podruma"?

#Osumnjičeni

#Pritvor

#Tužilaštvo

'