AKTUELNO

Nakon što je programer Đorđe Azarić (57), kako se sumnja, u četvrtak aktivirao eksplozivnu napravu u zgradi u Smederevu kojom prilikom je nastradao, dok su brat i sestra, Nikola P. (21) i Miljana P. (22), povređeni, istražitelji utvrđuju koji eksploziv je Azarić upotrebio, kao i gde ga je nabavio.

Kako Kurir saznaje, postoje sumnje da je Azarić razoran eksploziv, koji je uništio pola zgrade, doneo sa ratišta u Hrvatskoj, gde je bio devedesetih godina.

Dug od 7.000 evra

- Sumnja se da je Đorđe kobnog dana nakon dugogodišnjih problema sa svojim podstanarima odlučio da "reši agoniju", koja je navodno nastala zbog neplaćene kirije i računa - podseća naš izvor i dodaje da je okidač bio to što su Azariću sudski izvršitelji došli da plene imovinu zbog duga od 7.000 evra koji je napravljen u stanu koji je on pre pet godina izdao porodici - Aleksandru P., njegovom sinu Nikoli, ćerki Miljani i maloletnoj unuci.

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO/Društvene mreže

- Ne isključuje se mogućnost da je Azarić eksploziv razorne moći doneo pre više od 20 godina doneo sa ratišta i da ga je čuvao u kući u kojoj je živeo sam, a koju je nasledio od pokojnog oca. Eksploziv je izuzetno jak, razorna moć mu je ogromna, jer je detonacija razrušila sve stanove na petom i četvrtom spratu zgrade, a eksplozija se osetila u čitavom Smederevu - navodi naš izvor i dodaje da istražitelji utvrđuju poreklo eksploziva.

- Detaljna istraga koju vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu utvrdiće da li su ova saznanja i pretpostavke tačne, kao i koja količina ekspolziva je bila u pitanju. Prema nekim nezvaničnim procenama, radi se o tri kilograma eksploziva, a Azarić je paklenu napravu u zgradu doneo u rancu - kaže izvor i podseća da je od siline detonacije Azarićevo telo bilo raskomadano.

Foto: FOTO: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Koristio internet

Rođaci i prijatelji Đorđa Azarića kažu da su šokirani njegovim činom, opisuju ga kao mirnog i povučenog čoveka.

- Pitamo se odakle njemu eksploziv. Ili ga je doneo sa ratišta ili ga je sam napravio. On je bio pametan čovek, bavio se komjuterima, pretražiao je internet, moguće i da je na internetu video kako se prave te naprave i da je sam smućkao nešto. Deluje nam kao da nije ni bio svestan koliko je taj eksploziv moćan i jak - pričaju prijatelji pokojnog čoveka.

Nisu ga pustili u stan

Kako je objasnio naš sagovornik, Đorđe Azarić je aktivirao eksploziv ispred vrata stana, što je spasilo život njegovim podstanarima. - Stan se nalazi na poslednjem spratu zgrade i krov je u tom delu od stakla. Kako je Azarić aktivirao eksploziv ispred vrata stana, vrata su raznesena, a raznesen je i čitav taj zid. Podstanari su sebi spasili život tako što mu nisu otvorili vrata, inače ko zna šta bi bilo. Nikola ima povrede oka, dok je njegova sestra slomila lakat i ima posekotine - kaže izvor.

Davali smo mu novac redovno

Aleksandar P., koji je sa sinom, ćerkom i unukom stanovao kod Azarića, kaže za Kurir da nije tačno da mu nisu plaćali kiriju i račune. Prema njegovim rečima, njegov sin Nikola je Đorđu svakog meseca davao novac.

#Smederevo