AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u okviru Zajedničkog istražnog tima koji čine Nemačka, Rumunija i Srbija učestvovali su u zajedničkom danu akcije presecanja lanca krijumčarenja iregularnih migranata preko balkanske rute.

Uhapšene su četiri osobe na teritoriji Nemačke i Rumunije, dok je jedna osoba uhapšena u ranijem periodu na teritoriji Srbije, a sumnjiče se da su tokom prošle i ove godine, krijumčarili oko 800 migranata iz Turske u Nemačku balkanskom rutom preko Srbije. Inače, na identifikaciji osumnjičenih učestvovali su i policijski službenici UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Cena krijumčarenja jednog migranta iz Turske u Nemačku je bila između 4.000 i 10.000 evra.

Kako se sumnja, osumnjičeni su migrante uglavnom krijumčarili različitim transportnim sredstvima i krili ih u tovarnom delu kamiona, u nehumanim uslovima.

Ova akcija je izvedena u koordinaciji i sa Evrodžastom, Evropolom i austrijskom policijom.

Podsećanja radi, u decembru 2022. godine, formiran je Zajednički istražni tim između Kancelarije javnog tužioca u Nemačkoj, Tužilaštva Vrhovnog kasacionog suda u Rumuniji i Tužilaštva za organizovani kriminal u Republici Srbiji.