AKTUELNO

Majka i sestra Koste K. najverovatnije će se preseliti u inostranstvo, a u jednom trenutku pridružiće im se i otac dečaka-ubice, kad bude pušten iz zatvora. Psiholozi i kriminolozi veruju da je to najbolje i najbezbednije rešenje za ovu porodicu.

Porodica Koste K. (13), koji je 3. maja pobio osmoro dece i portira u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, najverovatnije će se iz bezbednosnih razloga preseliti u inostranstvo. Srbiju bi najpre mogli da napuste Kostina majka Miljana i desetogodišnja sestra, a u jednom trenutku mogao bi da im se pridruži i otac dečaka-ubice, nakon što bude pušten iz zatvora.

Psiholozi i kriminolozi veruju da je to najbolje rešenje za ovu porodicu, pogotovo za Kostinu sestru.

Neplaćeno odsustvo

Kostini roditelji su, inače, dobili na stotine pretnji preko interneta nakon nezapamćenog zločina koji je počinio njihov sin. Otac Vladimir, ugledni radiolog, trenutno je iza rešetaka jer je Kosta počinio masakr pucajući iz njegovih pištolja, a majka je, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, uzela neplaćeno odsustvo sa Biološkog fakulteta, gde radi, i sa ćerkom je na nepoznatoj lokaciji u Srbiji. Kostina mlađa sestra, koja je kao i on pohađala OŠ "Vladimir Ribnikar" i trenutno je četvrti razred, sasvim sigurno se neće više vraćati u ovu školu.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Milan Kostić, psiholog i sudski veštak, smatra da je i Kostina mlađa sestra žrtva svog brata, pošto će do kraja života trpeti posledice njegovog zločina.

- Ta devojčica ništa nije uradila, ali je obeležena i stigmatizovana za ceo život. Ona će biti osuđivana od okoline i smatram da bi trebalo da bude zaštićena, koliko je to moguće. Ovakva situacija nije uobičajena kod nas, ali važno je objasniti majci koliko je složena situacija za njih i da je možda najbolje rešenje da napuste zemlju. Mislim da je razdvajanje od Koste neophodno u ovom slučaju. Majka treba da shvati da pored sina ima i ćerku i da mora da uradi nešto kako bi je zaštitila - kaže Kostić, i dodaje:

Kostinoj porodici svakako ne treba nametati rešenje, već njegovi majka i sestra treba da se slože sa tim rešenjem, ili da im se ponudi alternativa. Devojčica je suviše mlada da sama predloži neko rešenje, ali je ipak treba saslušati i saznati šta ona misli o svemu ovome i o tome šta je učinio njen brat.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog, ističe da je Kosta nezapamćenim masakrom uništio mnoge živote i porodice.

- Sve je upropašćeno, i njegov život i životi svih porodica koje je unesrećio svojim činom. Takođe, uništio je i živote svoje majke, oca i sestre. Njegova porodica će dugi niz godina trpeti strašne posledice jer je teško zaboraviti ovako nešto - kazao je Radovanović.

On napominje da će majka i otac osećati posledice do kraja života, ali da sestra, možda, zbog svoje mladosti neće.

- Kada odraste, sestra će se, možda, u jednom trenutku distancirati od tog zločina, ali... Sada im je jedino rešenje da promene sredinu. Najkorisnije je da promene prezime, ali nisam upoznat kakva je tu procedura. Naravno, Kostine majka i sestra imaju i opciju da ništa ne menjaju, ali onda će trpeti posledice. Ako odluče da napuste zemlju, verovatno će biti pod stalnim nadzorom bezbednosnih službi države u koju se presele - ističe Radovanović.

Banjac: U Srbiji nema života za njih

Bora Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, smatra da je možda najbolje rešenje za Kostinu porodicu da se odseli u neku daleku zemlju.

- Šta se može s njima, mislim na sestru i majku? U Beogradu za njih nema života, niti u Srbiji. Mislim da ni u jednoj zemlji regiona ne bi mogle da žive jer bi se pre ili kasnije saznalo ko su one. Možda da odu preko okeana, negde dovoljno daleko. Ako ostanu ovde, jedino rešenje im je da promene identitet, ali pitanje je da li će moći to da urade - kaže Banjac.

Podsetimo, Kosta je u sredu uzeo dva očeva pištolja iz sefa, za koji je znao šifru, i napravio je četiri "Molotovljeva koktela", pa sve to stavio u ranac i krenuo u krvavi pir. Kako je utvrđeno tokom uviđaja, Kosta je u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

Posle masakra je izašao iz učionice i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata".

Autor: