AKTUELNO

BMW se pri brzini od 200 kilometara na sat survao u jezero.

Ruskinja Dijana Lebedeva (19), unuka ruskog tajkuna Platona Lebedeva (59) poginula je u četvrtak u saobraćajnoj nesreći u Švajcarskoj.

Automobil BMW, u kojem je bila sa drugom Azerbejdžancem Azerom Jagubovim (23), pri brzini od 200 kilometara na čas survao se u jezero Lugano, a njihova tela izvukli su ronioci.

- O svemu su obaveštene porodice stradalih, kao i ruska ambasada u Bernu. Tela mladića i devojke biće uskoro prebačena u Rusiju. Istraga je u toku. Ovo je velika tragedija - saopštili su u policiji.

Lebedeva je, inače, bila poznata pod nadimkom "ruska Lejdi Di" i bila je omiljena među bogatim tinejdžerima u Moskvi. Pozivana je na sve žurke i dešavanja, a zbog manekenske građe i lepog lica često je pozirala i za brojne modne kuće.

- Automobil je vozio Jagubov, a Lebedeva je sedela na suvozačevom mestu. Mladić je vozio brzinom od najmanje 200 kilometara na čas. Moguće je da se i trkao sa još jednim vozilom. Izgubio je kontrolu nad kolima u jednoj oštroj krivini, u punoj brzini probio bankinu i sleteo u jezero Lugano - naveli su istražitelji. Oni su dodali da su ronioci brzo locirali BMW na dnu jezera i izvukli ga iz vode. U vozilu su pronađena tela Lebedeve i Jagubova.

Ipak, mlada Ruskinja postala je poznata zahvaljujući svom dedi Platonu Lebedevu, koji je uhapšen u julu 2003. Dve godine kasnije osuđen je na devet godina zatvora zbog pronevere državnih para.

Dok je služio tu kaznu, 21. decembra 2010. osuđen je sa svojim poslovnim partnerom oligarhom Mihailom Hodorkovskim na još 13 godina robije zbog pranja novca i pronevere. Oni su proglašeni krivima za malverzacije u naftnoj kompaniji "Jukos", čiji je Lebedev bio direktor.

Njemu je, međutim, ruski Vrhovni sud ukinuo kaznu 24. januara 2014. po nalogu premijera Dmitrija Medvedeva. Lebedev je nakon što je pušten iz zatvora nastavio da se bavi biznisom. Tajkun, inače, ima četvoro dece, a Dijana je jedna od njegovo troje unuka.

S. M.

#Dijana Lebedeva

#Rusija

#Saobraćajna nesreća

'