AKTUELNO

K. K. (13) usmrtio je osam učenika i radnika obezbeđenja škole, a ranio šest učenika i nastavnicu jutrod oko 8.40 u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Maloletni K. K. (13) koji je osumnjičen da je počinio masakr u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" navodno je u rancu kod sebe imao nekoliko spremnih Molotovljevih koktela. Koje nije upotrebio. K. K. je usmrtio osam učenika i školskog čuvara, dok je šest učenika i nastavnica povređeno.

Ostala su brojna otvorena pitanja, kao i ono kako je maloletnik napravio Molotovljev koktel? Koji, srećom, nije upotrebio.

Video: Tanjug/PREUZETO

Danas svi imaju internet i mobilne telefone, a deca posebno. U brojnim igricama, danas popularnih, kao što su Kol of djuti, GTA, PUBG, Kaunter strajk, ima mnogo oružja, puca se iz svega i svačega. U njima se pojavljuje i brojno improvizovano oružje, poput Molotovljevih koktela.

Prostim guglanjem dolazi se do brojnih pisanih i video tutorijala kako se ovi kokteli prave.

Postoji čak i sajt na kom je sve objašnjeno u četiri rečenice i to je jedina svrha tog sajta. Sve je toliko pojednostavljeno da ostaje pitanje samo gde je i kako nabavio benzin.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Foto: UNIVERZUM HD MEDIA/N. M./DRUŠTVENE MREŽE

Ipak, to ne znači da će ići kući. Njime će se sada baviti specijalne institucije.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prethodno su na licu mesta uviđaj obavili dežurni zamenici javnog tužioca Odeljenja za opšti kriminal i Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti.

Takođe je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstnaci. Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina.

Autor: