AKTUELNO

Bivši direktor aerodroma ''Nikola Tesla" Velimir Radosavljević prošlog petka je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom sumnji da je oštetio tu kompaniju za 41.000 evra, nakon čega je tužilaštvo predložilo sudu mu odredi pritvor, ali sud taj predlog nije usvojio.

Umesto pritvora sud je Radosavljeviću odredio meru bezbednosti zabrane prilaženja, te je pušten da se brani sa slobode.

Portparol Višeg suda u Beogradu suda Bojana Stanković precizirala je danas za Tanjug da se sudija za prethodni postupak 1. decembra doneo rešenje kojiom je prema osumnjičenom odredio odredio meru bezbednosti zabrane prilaženja, sastanjanja ili komuniciranja sa određenim licima i upozorio ga da mu, ukoliko prekrški zabranu, može biti određen pritvor.

Tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica i predložilo pritvor da ne bi uticao na svedoke koji treba da budu ispitani u istrazi, rekla je Tanjugu portoparol tužilaštva.

Policija je juče saopštila da je Radosavljević uhapšen i da se sumnjiči da je od marta 2013. do aprila 2014. godine zloupotrebom službenog položaja ošetetio beogradski aerodrom za više od 41.000 evra.

U saopštenju policije se navodi da postoje osnovi sumnje da je bivši direktor aerodroma iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja u martu 2013. godine, suprotno Zakonu o javnim nabavkama - bez sprovođenja propisanog postupka i mimo predviđenog godišnjeg plana investicija, zaključio Ugovor o iznajmljivanju infrastrukture za implementaciju Dizaster rikaveri (Disaster Recovery) rešenja sa jednim beogradskim privrednim društvom, sa inicijalnim ugovorenim periodom važenja od 36 meseci.

Ovaj ugovor odnosio se na izradu projekata i planova, zakup resursa u mrežnoj i hardverskoj infrastrukturi i inženjering usluge potrebne za implementaciju Dizaster rikaveri rešenja.

Osumnjičeni je sa tim privrednim društvom nakon toga zaključio još tri aneksa ugovora vrednosti 715.000 evra, bez prethodne izrade projektne dokumentacije i provere tržišnih cena ugovorenih usluga koje su u momentu zaključenja tog ugovora bile oko 30 odsto niže od tržišnih, navela je policija.

Za vreme važenja ugovora, kako se sumnja, sa računa aerodroma "Nikola Tesla" za pružene usluge osumnjičeni je tom privrednom društvu isplatio ukupno 31.779.479 dinara.

Na taj način, kako je navela policija, na osnovu razlike u ugovorenim i tržišnim cenama usluga predviđenih aneksima, Radosavljević je, kako se sumnja, omogućio sticanje imovinske koristi beogradskom privrednom društvu od 4.644.300 dinara, za koliko je oštećeno privredno društvo Aerodrom ''Nikola Tesla".

#Aerodrom Nikola Tesla

#Direktor

'