AKTUELNO

Apelacioni sud u NIšu ukinuo je presudu Višeg suda u Nišu Darku Mitiću (35) koji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva svog sugrađanina Miloša Radojkovića (25) u niškom naselju Beverli Hils, 20 novembra 2019. godine.

Rešenjem Apelacionog sud predmet je vraćen istom sudu na ponovno suđenje radi razrašnjenja određenih činjenica.

-Rešenjem Apelacionog suda u Nišu usvajanjem žalbi optuženog Darka Mitića i njegovih branilaca, ukinuta je presuda Višeg suda u Nišu od 25.jula 2022. godine, zbog krivičnog dela teško ubistvo iz čl. 114. st. 1. tač. 5 Krivičnog zakonika i predmet vraćem prvostepenom sudu na ponovni postupak, a zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka – nerazumljiva izreka i da presuda nema razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja. Istim rešenjem, prema optuženom je produžen pritvor do dalje odluke prvostepenog suda, saopšteno je iz Apelacionog suda u Nišu.

Optužen da je zbog zapaljenog auta počinio zločin

Prema pisanju medija, Mitić je optužen je iz osvete zbog zapaljenog auta sa izrešetao Radojkovića ispred porodične kuće u „naselju Beverli Hils“ u kojoj je živeo sa ženom i trogodišnjom ćerkom. Toga dana Radojković ušao u kuću kako bi ostavio namirnice a kada je izašao ispred garaže, Mitić mu je, prema optužnici, prišao i iz pištolja CZ M-99 ispalio u njega 12 metaka. Radojkovića je pogodilo 10 hitaca nanevši mu rane po grudima, rukama i nogama, koje su zbirno predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu tako da je preminuo na licu mesta. Na jednoj od čaura nađen je DNK Mitića što ga je dovelo u sumnju da je počinio ovaj zločin.

Negira zločin, brani se ćutanjem

Mitić je ranije, na početku suđenja, negirao da je izvršio krivično delo za koje se tereti, uz reči da su mu dokazi podmetnuti. On je odbio da iznese odbranu, dok mu se ne omogući priprema odbrane kroz "neposredan kontakt sa advokatima i poverljiv razgovor" jer ne može da priprema odbranu kroz zaštitno staklo. Mitićeva odbrana na prošlom suđenju osporavala je jedan od najznačajnijih dokaza – DNK nađen na jednoj od čaura, izražavajući sumnju u validnost nalaza jer je, kako su tvrdili, polimeru koji je korišćen u analizi bio istekao rok. Mitićeva odbrana je takođe tvrdila da se on ne nalazi na snimcima sa video nadzora kamera kritične noći nedugo psle zločina.

Radojković hapšen zbog paljevine Mitićevih kola

Kako su mediji preneli. “mercedes” vlasništvo Mitićeve supruge izgoreo je na dan njihove svadbe, 28.juna 2019. godine oko 3.45 časova na parkingu na uglu ulice Svetozara Markovića i Sinđelićev trg a vatra je zahvatila i oštetila i susedni automobil marke "hjundai santa fe" koji je slučajno bio parkiran pored njega. Posle dvadesetak dana, policija je u julu 2019.godine uhapsila Radojkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti i odredila mu zadržavanje do 48 časova, posle čega se branio sa slobode.

Autor: