AKTUELNO

Više javno tužilaštvo predložilo je danas sudu da osmoricu žandarma osudi na kazne od jedne odnosno dve godine zatvora zbog napada na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014. godine.

U završnoj reči na suđenju u Višem sudu u Beogradu zastupnik tužilaštva je rekao da smatra da je tokom postupka dokazano da su okrviljeni izvršili krivična dela za koja se terete.

Tužilac je podsetio na niz izvedenih dokaza, video snimak samog događaja, iskaze svedoka i očevidaca, dok je svedočenja 14 pripadnika žžandarmerije ocenio kao "lažna i pristrasna" uperena na opravdavanje nezakonitog postupanja.

U preciziranoj optužnici od 14. novembra sedam žandarma je optuženo za krivično delo "napad na vojno lice u vršenju vojne službe" u sticaju sa krivičnim delom "zlostavljanje i mučenje", odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Za to delo su optuženi su Prerag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i za njih je tužilaštvo predložilo kaznu od dve godine zatvora.

Za tadašnjeg komadanta ovog voda Žandarmerije iz Niša Radeta Matića tužilaštvo je predložilo godinu dana zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, odnosno zbog što nije sprečio napad.

Završne reči odbrane održaće se sutra, a verovatno i u četvrtak, nakon čega bi sud trebalo da zakaže izricanje prvostepene presude. Inače deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Youtube-u.

Na tom video zapisu od 1 minuta i 45 sekundi, pored ostalog, se jasno vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju uz zid zgrade.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

#Andrej Vučić

#Prebijanja

#Tužilaštvo

#Zatvor

#Žandarmerija

'