AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su O. K. (1964), odgovorno lice PD "Oki NP gradnja" doo Novi Pazar.

On je uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i pranje novca, kao i S. K. (1970), odgovorno lice PD "Hana 20" doo Novi Pazar, osumnjičenog za krivična dela poreska utaja u pomaganju i pranje novca.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, navodi se u saopštenju MUP-a. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv četiri osobe - faktički odgovornog lica PD "Bojan promet" doo Kosovska Mitrovica, odgovornog lica PR "Dušan kop" Erdeč i PD "Dušan kop gradnja" doo Kragujevac, odgovornog lica jednog auto-placa u Kragujevcu i odgovornog lica "Duško Kuburić PR" Loznica.

Sumnja se da je O. K., od 2020. do 2022. godine, radi izbegavanja poreskih obaveza po osnovu poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala, u dogovoru sa odgovornim licima PD „Bojan promet“, PR „Dušan kop“ Erdeč i PD „Dušan kop gradnja“, „Duško Kuburić PR“ i PD „Hana 20“, primio veći broj fiktivnih računa za usluge koje nisu izvršene, a na osnovu kojih je njihovim privrednim društvima i preduzetničkim radnjama isplatio ukupno 192.818.391 dinar, lažno prikazujući trošak u poslovanju.

Sumnja se da su potom odgovorna lica privrednih društava i preduzetničkih radnji lično ili posredstvom odgovornog lica jednog auto-placa, podizala novac sa računa, uzimala unapred dogovorenu proviziju, a ostatak predavala na ruke O. K. Na taj način O. K. je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije za 53.954.882 dinara.

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, do sada su u vezi sa izvršenjem krivičnih dela navedene kriminalne grupe, podneli šest krivičnih prijava protiv 16 osoba zbog sumnje da su izvršile veći broj krivičnih dela poreska utaja i pranje novca.

Oni se terete da su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist od 1.531.209.587 dinara i utajili porez u iznosu od 746.609.760 dinara.

Osumnjičenom O. K. određeno je zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dok je S. K., uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

#Hapšenje