AKTUELNO

Brajan Volš je koristio Gugl da pronađe načine da raskomada i odloži telo, uključujući i koliko dugo pre nego što telo počne da smrdi.

Tužioci u Masačusetsu za slučaj potencijalnog ubistva Srpkinje Ane Volš kao najčvršće dokaze koriste internet pretragu njenog supruga Brajana Volša, koje je izvršio nakon njenog nestanka.

Pretraživanje podataka o ličnim elektronskim pretragama uobičajena je strategija u krivičnim predmetima, ali stručnjaci upozoravaju da inkriminišuće pretrage nisu dovoljne same za izgradnju celog slučaja.

– Bilo bi veoma izazovno pokušati zasnovati krivičnu istragu samo na onome što je neko tražio na internetu – rekla je Dženifer Linč, direktorka za nadzorne parnice Electronic Frontier Foundation.

Brajan Volš je koristio Gugl da pronađe načine da raskomada i odloži telo, uključujući i „koliko dugo pre nego što telo počne da smrdi“,

Ana Volš, majka troje dece, poslednji put je viđena kako izlazi iz porodičnog doma u Kohasetu, u ranim jutarnjim satima 1. januara. Ona je trebala da ode na aerodrom jer je imala let za Vašington, gde je radila u kompaniji za nekretnine.

Njen poslodavac je prijavio njen nestanak 4. januara.

U slučaju Volš, odbrana će verovatno dovesti svog eksperta da utvrdi pouzdanost dokaza istrage na suđenju.

– Teško mi je, osim činjenice da nema tela, zamisliti kako će se Brajan Volš braniti, osim ako ne tvrdi da je ubistvo bilo u samoodbrani ili ludilu – rakao je još jedan stručnjak za američke medijie i dodao:

– Samo zato što neko traži nešto potencijalno ilegalno na internetu, to nije dokaz da namerava da počini zločin, rekao je.

– Svi moramo da brinemo da će policija imati pristup našim upitima za pretragu jer oni tako mogu da otkriju toliko privatnih informacija o nama – rekao je američki stručnjak.

Toliko naših upita za pretragu su samo prazna radoznalost.

– U Masačusetsu postoji zakon koji omogućava presudu za ubistvo, čak i kada posmrtni ostaci žrtve nikada nisu pronađeni, a internet pretrage bi mogle da pomognu da se prevaziđe nedostatak tela – rekao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Severoistočni univerzitet Danijel Medved i dodao je:

– Na primer, jedan muškarac Kvinsi osuđen je 2002. za ubistvo svoje žene, čije telo nikada nije pronađeno nakon što je poslednji put viđena kako napušta posao 27. septembra 1998. godine.

Autor: