AKTUELNO

Smeštanje dece kod rođaka ili odrasle osobe od poverenja, kao što je učitelj, trener ili porodični prijatelj, može da obezbedi izvesnu meru stabilnosti u traumatičnoj situaciji, kažu stručnjaci.

Dečaci imaju šest, četiri i dve godine, a trenutno je brigu o njima preuzelo Odeljenje za decu i porodicu iz Masačusetsa u SAD.

Ko će usvojiti dečake?

Prijatelji Ane Volš (39) rekli su da im je glavni prioritet da decu održe zajedno, a dvoje je nedavno reklo da su pozvali državno Odeljenje za decu i porodice da ih ne razdvaja jer agencija za zaštitu dece odlučuje o njihovoj neposrednoj budućnosti.

Portparol DCF- a (Department of Children and Families) je rekao da su deca u pod starateljstvom države, ali nisu želeli da preciziraju ko se brine o njima, navodeći državne i savezne zahteve privatnosti.

Međutim, stručnjaci za dečiju zaštitu rekli su da će agencija pokušati da smesti decu kod rođaka ili nekoga koga dobro poznaju, ukoliko je to moguće.

- Kad god je dete stavljeno u DCF starateljstvo, prvi cilj agencije je da pronađe „rodbinu ili odraslu osobu od poverenja koja je već poznata detetu“ da služi kao hranitelj, što je poznato kao „srodstvo“ ili „specifično za dete“ hraniteljstvo - rekao je portparol.

Smeštanje dece kod rođaka ili odrasle osobe od poverenja, kao što je učitelj, trener ili porodični prijatelj, može da obezbedi izvesnu meru stabilnosti u traumatičnoj situaciji, kažu stručnjaci.

Žaklin O' Brajen, generalni direktor odeljenja za decu i porodično pravo u Komitetu za javne savetodavne službe rekla je da je postalo češće da deca budu smeštena kod rođaka ili druge odrasle osobe koju poznaju nego u hraniteljske porodice, delom zbog nedostatka istih u Masačusetsu.

- Kao što možete zamisliti, zaista postaje norma prihvatiti činjenicu da je porodica - a ja koristim najširi smisao "porodice", neko ko zaista poznaje dete - i da je bolje da se brine o detetu nego hraniteljski dom, rekla je ona.

Odvajanje dece u slučaju posebne nege

Odvajanje se dešava u slučaju da je jednom detetu potrebna posebna nega smešta se u specijalizovani hraniteljski dom, dok se deca kojoj te usluge ne trebaju smeštaju na drugo mesto, rekla je ona.

Kada je dete udaljeno iz svog doma, DCF je rekao da je potrebno da odmah podnese pismenu izjavu sudu za maloletnike, navodeći razlog za to. Sud može izdati DCF-u hitan nalog za starateljstvo i zakazati saslušanje u roku od tri dana kako bi se utvrdilo da li deca treba da ostanu u DCF-ovom smeštaju.

Sud na kraju određuje starateljstvo nad decom, rekao je portparol DCF-a.

Majka Ane Volš živi u Srbiji, Volšinoj rodnoj zemlji. Njoj deca ne bi mogla da pripadnu zbog jezičkih i kulturnih barijera, kao i fizičke razdvojenosti jer ona živi u Srbiji.