AKTUELNO

"Brajan je bio duboko pogođen detinjstvom i odnosom sa roditeljima. Učen je da laže i da se krije. Rečeno mu je da je gubitnik, da roditelji nisu trebali da ga imaju, da nema šanse da napravi nešto od sebe u životu i da je izgubljen slučaj.”, reči su kojima je Ana Volš, branila svog supruga pred sudom 2021. godine.

Za Anu Volš Ljubičić, njenu majku Milanku, kao i Dajanu Volš, Brajanovu majku, on je bio brižan otac, muž pun ljubavi i požrtvovanja, savršen zet i dobar sin. Sa druge strane, doktor Titman, Brajanov psihijatar, govoreći o njegovom mentalnom stanju, otkrio je sa kakvim se sve psihičkim problemima Volš nosio kroz život.

Federalni policajci, koji rade na slučaju, rekli su za američke medije da je Brajan Volš, čovek optužen da je doveo policiju u zabludu u potrazi za njegovom nestalom ženom, još 2011. napisao u svom dnevniku da planira da izda sve one koji mu veruju.

Otac poznati neurohirurg i plejboj

Odrastao u poznatoj bostonskoj i dobrostojećoj bostonskoj porodici, u kojoj je otac Tomas Volš III, poznati neurohirurg i prema pisanju američkih medija, plejboj svoga vremena koji je bio rado viđeni gost svih zabava, sa jedne strane i majke Dajane, koja je bila sušta suprotnost suprugu, Brajan je rastao u disharmoničnim uslovima.

Takvo ponašanje roditelja, kako je naveo doktor Titman, kroz odrastanje dovelo je do teškog mentalnog oblika, zbog čega je proveo dugi niz godina u lečenju po psihijatrijskim ustanovama.

Prema rečima Tomasovog prijatelja, kome se on poverio, Brajanu Volšu je pored imena u ustanovi gde se lečio, u kartonu stajalo - sociopata.

"Brajan se osećao zanemarenim, nevoljenim i emocionalno oštećenim jer su ga roditelji koristili kao pijuna u njihovoj oštroj bračnoj vezi.“, glasilo je mišljenje Titmana, koje je to predao sudu tokom suđenja Volšu za prodaju lažnih slika.

Odrastao uz majku

Prema pisanju američkih medija, Volšovu mladost i odrastanje obeležilo je blizak odnos sa majkom i nedefinisan, gotovo nepostojeći sa ocem, što je na kraju, prema rečima kolege i zakonskom predstavniku Tomasa Volša III, rezultovalo time da je Brajan oca još za života oštetio za oko milion dolara.

Foto: Tanjug AP/Greg Derr/The Patriot Ledger via AP

Sa druge strane, za majku je bio strašno vezan, o čemu svedoče i njene reči tokom suđenja 2021. godine, kada je tokom izlaganja istakla kako vodi računa o njoj, brine, vodi je na terapije, te i da je sve vreme njene bitke sa rakom pluća, bio tu za nju.

"Moj sin je jedini razlog zbog kojeg ustajem ujutro. On je jedina osoba koja brine o meni i uvek je tu", rekla je ona.

Istom prilikom, ona je istakla ulogu svoga sina u podizanju troje dece bračnog para Volš, govoreći kako sa snajom iz Srbije, nema dobar odnos. Kada se radi o hvalospevima na račun sina, nije štedela reči.

"Nažalost, nemam dobar odnos sa snahom, možda zbog kulturoloških razlika. Zbog toga je moj sin jedina konstanta u mom životu, brine o meni i osigurava da imam malo sreće što vidim svoje unuke. On kuva, kupuje, čisti, igra se, saopštava granice i čita priče za laku noć. Da nije bilo mog sina, moja veza sa unucima bi se zaustavila“, rekla je ona

Obrazovanje prekinula mentalna bolest

Kada je dospeo do godina za školovanje, Volša su roditelji poslali prvo u internat na Rod Ajlendu.

Iz te obrazovne ustanove, upisao je Univerzitet Karnegi Melon u Pitsburgu. Upravo tamo, na drugoj godini studija, njegovo mentalno stanje se pogoršalo. Pomoć je potražio u centru Ostin Rigs, mestu koje je specijalizovano za lečenje psihijatrijskih pacijenata kojima prethodni tretmani lečenja nisu dali uspeha.

Za sada nije poznato koliko je vremena Volš proveo u lečenju po ustanovama, kao ni da li je nastavio svoje obrazovanje.

Govoreći o Volšu, doktor Titman je izneo činjenicu kako ga je sve to osakatilo za normalan život.

„Njegova depresija, anksioznost i bes su ga ostavili nesposobnim da funkcioniše. Tamo je započeo svoju dugu bitku da prevaziđe svoju mentalnu bolest.", rekao je on.

Od oca ukrao oko milion dolara

Rođak Vošovog oca, ispričao je za američke medije kako je Brajan od oca u periodu od 2010. do 2019. godine, oštetio za blizu milion dolara. Tom prilikom, navodno je Volš III morao da pomeri svoj odlazak u penziju.

Naime, Volš senior je zamilio svog rođaka da bude izvršilac njegovog testamenta i tom prilikom mu je odao tajnu.

"Razumeo sam da je njegov sin Brajan R. Volše pobegao sa skoro milion dolara od dr Tomasa Volšea prethodnih godina. Krađa od njegovog jedinog sina bila je tragična po njega, ne samo po tome što se dogodila, već i po tome što je Brajan u suštini namerno nestao iz života svog oca", rekao je Endrju, navodeći kako je taj događaj ne samo izazvao „nepopravljiv raskol u njihovoj vezi“, već je izazvao i poteškoće za doktora Volša, pošto je morao da nastavi da radi posle godina u kojima je želeo da se penzioniše.

Foto: Twitter.com/Printscreen

U prilog ovoj tvrdnji, govori i svedočenje prijatelja Tomasa Volša, Džefrija Ornštajna, koji je 2019. godine u izjavi rekao da poznaje Brajana od 13. godine. Tok prilikom, on je otkrio da je Brajanov otac rekao da mu je sin bio "dugogodišnji pacijent" u psihijatrijskoj ustanovi u Ostinu i da mu je dijagnostikovano da je „sociopata“. Ornštajn je tvrdio da su otac i sin dugo bili otuđeni i da stariji Volš odbio komunikaciju sa sinom kada je Brajan pušten pre nekoliko godina, posle 12 ili više godina bez kontakta.

- Ti si moj sin i uvek ću se nadati najboljem za tebe, ali ne želim da se ponovo angažujem - citirao je Orenštajn reči oca, dodajući: "Znam da bih pustio haos u svoj život, a to ne mogu da imam".

Nakon hapšenja i suđenja, Brajan je 2020. godine prošao programe Bostonske akademije Brejktru Izvinjavajući se zbog počinjenog krivičnog dela, Brajan je tada u pismima naveo da će vratiti dug, kao i da će se potruditi da bude "pun ljubavi".

Na kraju nakon smrti oca, Volš je pokušao da falsifikuje i njegov testament, sa namerom da se na prevaru imobinski i finansijski okoristi. Ipak, to mu nije pošlo za rukom, zbog čega je slučaj i dalje pred sudom.

Krao od prijatelja i preprodavao falsifikovana dela

Prema navodu američkih medija, Volš je od prijatelja sa koledža kao pozajmicu uzeo 500.000 dolara , a kao depozit dao je 32.000 dolara u neispravnim čekovima. Brajan je pored toga na internetu prodavao lažne slike Endija Vorhola.

2016. godine uzeo je autentične slike od prijatelja i koristio njihove fotografije i dokumentaciju kako bi prodao replike. Otkriven je kada je kupac video dve slike Endija Vorhola na Ibeju, sa fotografijom pečata kojim se potvrđuje autentičnost umetničkog dela. Kupac se dogovorio da te slike, deo serije "Senke", kupi za 80.000 dolara. Međutim, nakon što ih je preuzeo, otkriveno je da slike nemaju pečat za potvrdu autentičnosti i da platno izgleda novo. To je dovelo do istrage FBI.

"Prodajemo dve slike Endija Vorhola iz naše privatne kolekcije. Od ovih komada se rastajemo samo zato što nam treba novac za renoviranje naše kuće. Naš gubitak je vaš dobitak“, glasio je tekst za licitaciju na I- beju početkom 2016. Na listi se navodi da je prodavac platio 240.000 dolara, ali mu je potreban novac i da će ih prodati u kratkom roku – samo 100.000 dolara za par. Rekao je da ih je overio i pečatirao Odbor za autentifikaciju umetnosti Endija Vorhola.

Kupac, Ron Rivlin, čija je galerija na Bulevaru Sunset specijalizovana u mejlovima je postigao dogovor da ih obe kupi za 80.000 dolara. Dogovor je sklopljen 7. novembra 2016. u Bristol Lounge-u u hotelu Four Seasons u centru Bostona, između Volša i Rivlinovog pomoćnika. Kada je potvrđeno da su slike lažne, Volš je počeo da izbegava pozive galeriste. Tek kada je Rivlin počeo da zove Anu i Brajanovu majku, on je odlučio da se javi i kroz niz izgovora, kreirao je još jednu obmanu. Navodno, novac nikada nije vratio, piše "Boston Herald".

Brajan Volš je uhapšen 2018. godine, a tokom suđenja priznao je krivicu.

Napad na policajce

Na suđenju 2019. godine, isplivalo je još detalja iz života Brjana Volša, koji govore o njegovoj nesposobnosti da obuzda svoj bes u određenim situacijama.

"Svedok sam iz prve ruke za šta je Brajan bio sposoban“, napisao je prijatelj Brajanovog oca Fred Peskatore u izjavi pod zakletvom iz 2019. podnetoj u sudu tokom suđenja suprugu Ane Volš za prodaju lažnih slika.

"Video sam Brajana kako pokušava da prokrijumčari antikvitete iz Kine. Kada se Brajan sa policijom, uhvatio se za držač i bukvalno pokušao da ubije četiri ili pet policajaca koji su došli da razgovaraju sa njim o njegovom zločinu. Brajan nije samo sociopata, već takođe veoma ljuta i nasilna osoba", napisao je Peskatore, a prenose američki mediji.

Foto: Instagram.com/ANAWALSHE

Doktor Džekil i Mister Hajd

I dok su doktori i porodični prijatelji govorili o njemu kao o sociopati, od strane Ane Volš, pa i njene majke, stizale su najlepše moguće reči. Ana ga je tokom suđenja 2021. godine, branila pričajući o njegovom odrastanju, ali i o tome kako se ponašao kroz bračni suživot, kao suprug i otac.

"On ima dobro srce, utiče na sve kako da na najbolji način prevaziđemo sadašnje probleme. On je glava naše porodice i inspiracija svima sa kojima dođe u kontakt", navela je Ana tada.

U svom pismu saveznom sudiji u junu 2022, a koje su preneli američkii mediji , Ana je napisala:

„Tokom ovih osam meseci, naša porodica je bila u mogućnosti da bude zajedno tokom mnogih prekretnica: naš najmlađi sin je napunio godinu, naš srednji sin je počeo da govori, a naš najstariji sin koji je upravo krenuo u vrtić kada smo vas poslednji put videli, sada ima samo nekoliko nedelja do završetka godine i pripreme za prvi razred. Izgubio je i prvi zub.”

U daljem toku obraćanja, Ana je opisala i situaciju iz decembra 2021. godine, kada je Brajan spasao njenu majku nakon što je pretrpela aneurizmu mozga.

„Ne samo da joj je spasao život, već je njoj i celoj porodici doneo udobnost i radost tokom njene bolesti“, napisala je ona tada, dodajući da se on brine o svojoj bolesnoj starijoj majci i da bude uz svoje sinove iz dana u dan, vodeći ih svakodnevno u šetnju, čineći ih radosne.

Kada je Ana Volš nestala, njena majka se u meidijma zauzela za Volša, koga je, čak i po hapšenju, smatrala za nevinog.

Podsetimo, Ani Volš se izgubio svaki trag u noći između 31. decembra i 1. januara. Njen suprug Brajan Volš prijavio je njen nestanak tek tri dana kasnije. Istragom je utvrđeno da je on opstruisao istragu, a u podrumu kuće pronađeni su tragovi krvi i krvav nož. Takođe, na smetlištu su pronađene krvave krpe i tepih, te američka policija sumnja na najstrašniji scenario. Brajan Volš se nalazi u istražnom zatvoru, gde čeka epilog istrage.

#Ana Volš

#Brajan Volš