AKTUELNO

U sali gradske Skupštine grada Čačka, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Čačka organizovali su tribinu za čačanske traktoriste, na kojoj je pored predavanja na temu rizika koje donosi rad sa traktorom i njihovo učešće u saobraćaju pristunim vlasnicima traktora podeljeni reflektujući prsluci, rotaciona svetla i obeleživači za traktore kao sporovozna vozila.

- Podaci kojima raspolaze agencija za bezbednost saobraćaja kažu da je u poslednje tri godine poginulo ukupno 160 traktorista u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori, a od tog broja je 80 bilo na putu, a 80 van puta ukazuju nam na problem koje smo predočili nadležnim organima. Na osnovu toga Vlada Republike Srbije donela je odluku da se doniraju određena sredstva za ramove i u tom smislu sprovodimo aktivnost gde poljoprivrednici koji imaju traktore a nemaju ramove mogu besplatno da dobiju iste koji će omogućiti da se spašavaju životi ukoliko dođe do saobraćajne nezgode - rekao je za Milan Ilić, savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja za medije.

Ilić je ukazao na veliki procenat učešća traktora u saobraćajnim nesrećama kao i na procenat poginulih čemu doprinose i sezonski radovi usled kojih je povećana učestalost ovih radnih mašinama na drumovima širom Srbije.

- Kada su u pitanju vremenski periodi kao što su jesen i proleće, kada su intezivirani poljoprivredni radovi, kada su traktoristi češće prisutni na putevima Republike Srbije, samim tim su izloženiji i ugroženiji i tada sprovodimo ove tribine. Negde oko 10 odsto ukupno poginulih su traktoristi, vozači traktora ili učesnici u saobraćajni nesrećama gde su učestvovali traktori. Na taj nacin pokusavamo da smanjimo te brojke, da smanjimo uzroke i uticajne faktore - zaključio je Ilić.

U organizovanju ove tribine učestvovao je i Savet za bezbednost saobraćaja grada Čačka. NJegov član, Rodoljub Skerlić rekao je da se grad Čačak, kada su u pitanju traktoristi i njihovo učešće u saobraćaju, pominje u negativnom kontekstu upravo zbog broja nezgoda i nesreća u kojima učestvuju traktori.

- Grad Čačak u zadnjem vremenskom periodu uvek je predstavljen kao grad u kome se događa veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi, a u kojima ima povređenih lica i nažalost poginulih. U zadnjem petogodištu na području grada Čačak prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, godišnje gine po jedno lice a pet, šest nastrada - kaže Skerlić i dodaje da su u cilju poboljšanja stanja bezbednosti saobraćaja na području grada Čačka, od strane Saveta već opredeljena sredstva i napravljen plan.

- Savet za bezbednost saobraćaja opredelio je sredstva i napravio plan pomoći vozačima traktora jer to su veoma specifične mašine gde je bezbednost učesnika svima ugrožena i u tom sklopu mi smo planirali da u toku zimskog perioda organizuemo tribine sa odgovarajućim video prezentacijama o uzrocima, vremenima nastanka nezgoda, da upoznamo vozače traktora koji su to uslovi koji mogu dovesti do njihovih stradanja - rekao je Skerlić.

Autor: