AKTUELNO

Zamenik načelnika SBPOK Nemanja Đuran saopštio je da postoje operativa saznanja da su Vračarci planirali ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove uže porodice.

- Organizovana kriminalna grupa kodnog naziva 'Vračarci' sagledavana više od godinu dana. Sinoć je privedeno 18 lica. Krivične prijave su podnete protiv ukupno 39 osoba vezano za ovu organizovanu kriminalnu grupu, a zbog najtežih krivičnih dela kao što su ubistva i pokušaji ubistva - rekao je Đuran gostujući u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić.

Inspektor koji je pohapsio Vračarce navodi da se ovom grupom bavio čitav jedan tim, te da je njihovo delovanje praćeno danonoćno.

Đuran je ističe da je glavni cilj da se obezbede dokazi da bi se ta kriminalna grupa procesuirala:

Mi smo ovde uz pomoć Tužilaštva za organizovani kriminal koji je poslao zamolnicu Europolu, a od kojih smo dobili određene dokaze sa kriptovanih komunikacija. Prikupili smo i dokaze na terenu, koristili smo sve policijske taktike i metode da bi sakupili što više dokaza i procesuirali ovu grupu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na dan kada je bilo hapšenje na teritoriji Beograda, mi smo uhapsili jednog policijskog službenika i predali ga sektoru Unutrašnje kontrole, a koji je vršio određene provere vezano za ovu kriminalnu grupu, za njihove potrebe - istakao je Đuran.

Prema njegovim rečima, na dan hapšenja je obavljeno i više od 50 pretresa.

- Sedište ove kriminalne grupe je u inostranstvu, prvenstveno u Beču i Barseloni i oni su vršili transport kokaina iz Južne Amerike i većina narkotika se nalazila širom zapadne Evrope.

Kako je dodao, pilikom pretresa pronađeno je oružje, a postoje saznanja o krijumčarenju kokaina.

Govoreći o povezanosti, Vračaraca sa klanom Veljka Belivuka Đuran je naveo da su bili usko povezani ili naslonjeni na Veljinu grupu.

- Tesno su sarađivali - istakao je Đuran i dodao je policija imala operativna saznanja da je bilo planirano ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove uže porodice.

Za to, kako je dodao, nema dovoljno dokaza i istraga je i dalje u toku.

Novinar Televizije Pink Mladen Mijatović je ukazao da je reč o transportima teškim više stotina kilograma ili tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

- Na taj način je ostvarane velika zarada i taj novac ulaže u sledeća krivična dela, u pripremu samih ubistva i likvidacija. Deo novca je ulagan u kuće i nekretnike u Srbiji, da tako kaže - pranje novca, preko drugih ljudi - pojasnio je Mijatović.

Foto: TV Pink Printscreen

Grupa Vračarci se tereti za pet pokušaja ubistava. Na tom spisku je jedan advokat, dve osobe iz škaljaskog kriminalnog klana, jedan Pink panter i jedan narko - diler

Advokat Svetozar Vujačić smatra da će tokom istrage biti otkriveno još ubistva i uveren je da će svi uhapšeni biti procesuirani.

Vujačić je ocenio da su Vračarci planirali da likvidiraju ili Vučića ili negovog brata, sina ili oca.

Autor: