AKTUELNO

Ubistvo pripadnika škaljarskog klana, Jovana Jovanovića Joke, u Španiji pre oko dve godine, a o kom je u Specijalnom sudu govorio svedok-saradnik Srđan Lalić, dovelo je do razmirica u škaljarskom klanu.

Naime, sumnja se da je Jovanović namamljen u Španiju od strane ljudi iz kavačkog klana kako bi "odradio neki posao". Kako kaže naš izvor, umesto "ilegalnog posla", u Španiji su ga dočekali "kavčani", oteli su ga, mučili i na kraju ubili, a telo su, kako se sumnja, ili negde zakopali ili uništili.

Jovanović je imao teško bolesnu sestru i trebale su mu pare za njeno lečenje. Reč je o cifri od oko 35.000 evra. Navodno, on je od Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, tražio da mu pozajmi taj novac, ali Vukotić iz nekog razloga nije želeo da mu da tu cifru. Potom je Jovanović, kako se priča, odlučio da prihvati da ode u Španiju i tamo "odradi jedan posao" za te pare, iako je znao da je rizično i da bi možda mogao da bude meta - priča izvor upoznat sa dešavanjima u podzemlju.

Prema njegovim rečima, čim je sleteo u Barselonu, Jovanovića su, navodno, dočekala trojica pripadnika kavačkog klana, oteli su ga, mučili i zverski ubili.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/Tara Radovanović, Turska policija, Privatna arhiva

Slike njegovog mučenja potom su stigle i u Crnu Goru, ali i do njegove porodice. Sestra mu je, navodno pošto je videla te užasne fotografije, posle toga ubrzo preminula, kao i roditelji. Cela porodica se ugasila, od tuge su preminuli - kaže sagovornik i dodaje da je zbog Jovana Jovanovića došlo do svađe među "škaljarcima".
Pojedini "škaljarci", pre svih Igor Vukotić i Milić Minja Šaković, zamerili su Jovanu Vukotiću to što svom prijatelju nije dao pare za lečenje sestre. Mesecima nisu razgovarali s njim zbog toga, a pomirili su se u proleće 2022. godine. I mnogi drugi "škaljarci" su Jovanu Vukotiću zamerili, praktično su ga krivili za Jovanovićevu smrt. Neki su mu čak govorili i da je on poslao Jovanovića u smrt - dodaje izvor, koji tvrdi da je dobro upućen u dešavanja u podzemlju.

Podsetimo, o ubistvu Jovanovića govorio je Srđan Lalić na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Foto: Privatna arhiva

Rile Kapetan i Joka, pričaću sada o njihovim ubistvima. Dok sam bio u Turskoj, Radoje mi je pisao jer su planirali namamljivanje Rista Kapetana i Joke, planirali su da nabavim replike pištolja i oznake policije. Plan je bio da Ristu Kapetana namame u restoran, da ga raskomadaju i bace u more. Nisam učestvovao u tome, ali bio sam u kući sa Veljkom i Markom dok su te akcije sprovođene. Video sam uživo slike Joke, kog su tri otmičara Zvicerova savladala u Španiji i ubili ga. Sećam se te fotografije gde je vezan za stolicu, krvav, vrat mu je bandažiran sivom lepljivom trakom - ispričao je Lalić.

Podsetimo, u međuvremenu je ubijen i vođa škaljarskog klana, Jovan Vukotić. On je likvidiran u Istanbulu 8. septembra pred trudnom suprugom i maloletnim detetom. Zbog njegovog ubistva turska policija je uhapsila više osoba, među kojima su i državljani Crne Gore, Radoje Živković Žuti i Zdravko Peruničić. Inače, Radoje Živković je rođak Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, i utvrđeno je da sa Belivukom i Miljkovićem učestvovao u još nekim zločinima.

Pre Vukotića, u Budvi je u junu ove godine likvidiran Milić Minja Šaković. Zbog sumnje da je počinio ubistvo raspisana je poternica za Lukom P. iz Beograda, dok je njegov pomagač Duško T. uhapšen u avgustu u Hrvatskoj, zbog sumnje da je 6. avgusta na Pagu likvidirao Gorana Vlaovića, zvanog Goro. Crna Gora je od Hrvatske tražila izručenje Duška T., rodom iz Kragujevca, ali se on protivi tome iz, kako navodi, straha za svoju bezbednost.

Autor: