AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu je 7. novembra, nastavljeno suđenje Veljku Belivuku, poznatijem kao Velja Nevolja, i Marku Miljkoviću, zvanom Mare Mesar, kao i ostalim optuženima za najteža krivična dela - ubistva, otmice i silovanja.

Suđenje je nastavljeno saslušanjem bivšeg rukometaša Vojislava Đorđevića, koji se na prethodnom ročištu nije pojavio jer se nije osećao dobro. Đorđević je u ponedeljak šokirao sve u sudnici. Naime, Đorđević je rekao da ne ostaje pri ranijim iskazima, te da ne priznaje krivična dela, kao ni to da je deo klana pod vođstvom Belivuka i Miljkovića.

- Nisam član nikakve kriminalne grupe i nisam počinio krivična dela koja mi se stavljaju na teret. Nikada ranije nisam privođen. Ja sam sportista - rekao je Đorđević pod zakletvom.

Kao opravdanje za prethodno date iskaze u kojima je priznao da je prisustvovao silovanju I. S. u kafiću ispod tribina Partizanovog kluba, naveo je da je bio prisiljen prilikom privođenja i saslušavanja u SBPOK-u. Vojislav Đorđević je bivši rukometaš, koji je nastupao za mlađe kategorije Rukometnog kluba Partizan. Ovaj dvadesetogodišnjak je uhapšen svega godinu i po dana po sticanju punoletstva u velikoj akciji policije 21. maja 2021. godine, kada su na više lokacija u Beogradu "padali" članovi kriminalne organizacije na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Bivši rukometaš je uhapšen u dvorani za trening Rukometnog kluba Partizan. Aleksandar Bogojević naveo je da se Đorđević u dvorani u trenutku hapšenja nalazio isključivo iz sportskih razloga. Pripadnici Žandarmerije i UKP su ga oborili na patos i stavili mu lisice. Đorđević se inače na tribinama obreo već od svoje dvanaeste godine i bio je redovan na utakmicama Partizana u Humskoj ulici.

Đorđević propevao nakon hapšenja

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Zloglasna grupa Veljka Belivuka (35) otela je i silovala u avgustu 2019. godine mladića I. S. iz Kostolca pošto su posumnjali da ih cinkari suparničkoj navijačkoj ekipi "Alkatraz". Mladića su tri dana držali u svom bunkeru na stadionu Partizana ispod južne tribine i silovali ga bilijarskim štapom, a na kraju ga je na seksualni odnos navodno primorao i optuženi konobar iz Vladičinog Hana A. Š. (21). U zlostavljanju je prema navodima iz optužnice prednjačio sedamnaestogodišnji mladić kojem će se suditi pred sudom za maloletnike.

Okrivljeni A. Š. i M. S. (21) iz Ugrinovaca i student arapskog jezika na Filološkom fakultetu Miloš L. S. (21) iz Odžaka 8. avgusta prošle godine videli su I. S. ispred restorana na južnoj strani stadiona sa telefonom u ruci pa su ga na silu uvukli u zatvorenu baštu.

- Udarali su ga rukama i nogama po telu zahtevajući da im kaže zašto snima njihov prostor i ko ga je poslao da ih prati i snima. Tražili su mu da im preda mobilni telefon. Kad su videli sadržaj telefona optužili su ga da je cinkaroš pa su o tome odmah obavestili Belivuka i Marka Miljkovića Mareta. Oni su naredili da ga na silu zadrže u restoranu ispod južne tribine gde su ga držali zaključanog tri dana tokom kojih su se naizmenično iživljavali dok su I. S. ruke i noge bile oblepljene izolir-trakom i vezane lisicama - piše u optužnici.

- Prisilili su ga da skine odeću, tukli su ga rukama i nogama, velikim i malim drškama od sekira i drvenim bilijarskim štapom koji su mu gurali u analni otvor, zbog čega je zadobio teške povrede, zahtevajući da im kaže ko ga je poslao da ih prati i snima, kome je javljao njihovo kretanje i kome "namešta" Belivuka i Miljkovića. U toku druge noći A. Š. ga je silovao. Trećeg dana su ga pustili, a Belivuk i Miljković su mu rekli da se ne pojavljuje više u Beogradu jer će ga u protivnom ubiti - piše u optužnici.

Optuženi Vojislav Đorđević Voja, tada star 19 godina, detaljno je opisao kako je mučen I. S.

Rukometaš otkrio ko je Deda

Naveo je da je mladić dolazio na utakmice i da su mu uglavnom pomagali jer je bio bez para, a roditelji su mu bolesni. Ispričao je i da je optuženi maloletnik poznavao I. S. odranije i da su ga A. Š. i on pitali zašto je došao u tri sata ujutru. Oduzeli su mu telefon iz koga su, kako tvrdi, videli da je dolazio da špijunira za "Alkatraz". Maloletnik je zatim više od sat vremena pričao sa I. S.

- I. S. mu je govorio da to nije radio. Negde pred polazak kući, oko 5.30, vezao ga je i zaključao u jednu sobu. Nekoliko sati kasnije došli su stariji pripadnici navijača: Belivuk, Miljković, Srđan i čovek sa nadimkom Deda. Oni su ga tukli i u telefonu pronašli snimke glasova. Pretukli su ga bilijarskim štapom i taj štap su mu gurali u analni otvor. To sam saznao kad sam oko 15 sati došao na stadion. Tu je bio N. S, devojke K. M, D. J. i D. V, Simeunović, Miloš L., S. S i S. V. Hteo sam da ga vidim, a I. S. mi je rekao da ga boli glava i analni otvor.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon toga smo se sreli u restoranu i odveo sam ga da se umije i pokušavao da razgovaram sa njim. Kupio sam mu sok i vodu i da jede pa ostao sa njim da gledam televizor. Sutradan sam došao popodne i od S. V. saznao da je I. S. otišao za Aranđelovac i da ga je odvezao neki čovek u crnom džipu iz Mladenovca - ispričao je Đorđević kod tužioca tvrdeći da nie znao da je I. S. seksualno zlostavljan.

On je naveo da mu je I.S. ispričao da su mu gurali bilijarski štap u analni otvor. Rekao je da su mu Mijat i Vuletić ispričali da su I. S. prebili stariji navijači "Principa" i da su ga najviše tukli Srđan koji je stalno sedeo sa Belivukom i Miljkovićem i stariji navijač po nadimku Deda, a za koga zna da se zove Nenad i da ima oko 50 godina i da je krupnije građe.

Vladimir Dimitrijević (38) otkrio je da misteriozni Deda ima i nadimak Đeneral i da je Deda od njega preuzimao kokain.

Utiče li povlečanja iskaza na suđenje Belivuku?

Portal Republika.rs je, baveći se analizom iskaza Vojislava Đorđevića nakon hapšenja prošle godine, a koji je dat na saslušanju u SBPOK-u i u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i analizom povlačenja istog na ročištu u ponedeljak, kontaktirala bivšeg srpskog obaveštajca Božidara Božu Spasića, kako bi se saznalo hoće li šokantno ponašanje uticati na dalji proces koji se vodi protiv Belivuka, Miljkovića i njihovog klana.

- Nije neuobičajeno da se u ovako velikim procesima, u kojima kao epilog prete duge zatvorske kazne, optuženi predomisle. Đorđević je to uradio očigledno na nagovor advokata, za koga ne znamo da li i na njega neko utiče ili je, kako bi trebalo, nepristrasan - kaže bivši operativac Državne bezbednosti.

Prema njegovim rečima, nije moguće da njegovo istupanje na ročištu u ponedeljak promeni bilo šta vezano za iznete dokaze u procesu protiv Belivuka i ekipe.

- Mogao je on na sudu da kaže da je bio pod prisilom, ali to mora i da dokaže. Danas se sva saslušanja, naročito u ogromnim operacijama, snimaju i sudija može, ukoliko uopšte bude bilo potrebe, da potražuje snimak na uvid - kaže Spasić i zaključuje:

- Toliko dokaza postoji, da nije od vitalne važnosti za slučaj menjanje iskaza Vojislava Đorđevića.

Autor: