AKTUELNO

Advokati odbrane su zatražili izuzeće veštaka Dejana Ćirkovića i Nacionalno- kriminalističko tehničkog centra za forenziku, ali je Sudsko veće taj zahtev odbilo.

Pred Višim sudom u Smederevu održano je pripremno ročište u ponovljenom postupku Nikoli Bojoviću i Mitru Pandureviću, optuženima za teško ubistvo Stefana Filića, 2. februara 2020. godine u Velikoj Plani.

Postupak kreće iznova nakon odluke Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu i vrati predmet na ponovno suđenje.

Advokati odbrane su zatražili izuzeće veštaka Dejana Ćirkovića i Nacionalno- kriminalističko tehničkog centra za forenziku, ali je Sudsko veće taj zahtev odbilo.

- Odbrana je zahtevala da se u dokaze uvrsti i njihov snimak tragičnog događaja, koji je, prema njihovim navodima, bolje osvetljen, o čemu će Sud odlučiti naknadno – navodi advokat porodice Filić Borko Petković za "Informer".

Glavni pretres u ponovljenom postupku zakazan je za 6. decembar.

Podsećamo, Viši sud u Smederevu osudio je u januru ove godine Nikolu Bojovića na 18, a Mitra Pandurevića na 15 godina zatvora za saizvršilaštvo u teškom ubistvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju osamnaestogodišnjeg Stefana Filića u februaru 2020. godine ispred diskoteke “Beodolom” u Velikoj Plani.

Foto: Pink.rs, Facebook.com/Printscreen

- Sud je zadržao kvalifikaciju o bezobzirnom nasilničkom ponašanju, jer su dvojica optuženih nasrnuli na grupu mladića u kojoj je bio Stefan Filić bez razloga i motiva, prvi je kavgu započeo Nikola Bojović, a potom su obojica optuženih nastavili sa udarcima, uprkos molbama Stefana Filića da prestanu i uprkos tome što, sada pokojni Stefan, nikome nije zadao nijedan udarac, što je nedvosmisleno dokazano – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju prvostepene presude.

Apelacioni sud je, međutim, u avgustu ove godine, usvajanjem žalbe odbrane ukinuo i naložio prvostepenom sudu da im ponovo sudi. Po oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao nedvosmislene razloge za svoj zaključak da su okrivljeni zajednički preduzimali sve radnje, pa se ne može prihvatiti da su odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđene u dovoljnoj meri razjašnjene.

Drugostepeni sud je okrivljenima pridužio pritvor do dalje odluke prvostepenog suda.

Autor: