AKTUELNO

Srđan Lalić, zvani "nasmejani koljač", tokom svog izlaganja u Specijalnom sudu, otkrio je mnoge prljave tajne klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji je visokopozicionirani pripadnik i sam bio! Pored toga što je govorio o sedam svirepih ubistava, koja se orkivljenima optužnicom stavljaju na teret, Lalić je pričao i o zločinima kojih nema u opštužnici, ali i o planiranim livkidacijama, koje klan nije uspeo da izvrši.

Tako je Lalić za sudskom govornicom govorio i o tome da je kriminalna grupa, čiji je pripadnik bio, planirala i atentata na Veljka Banpovića, zvanog Votka, jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića.

Podsetimo, Luka Bojović bi uskoro trebalo da iz Španije, u kojoj je 10 godina bio u zatvoru, bude proteran u Srbiju. Kako smo ranije pisali, Bojović je u Srbiji slobodan čovek, a mnogi njegov povratak vide kao opasan i teren za nove osvete.

Sahrana Bojovićevog kuma

Nepobrojni kišobrani i telohranitelji Inače, Votka, zbog kog bi prema porukama koje je slao nepoznatoj osobi Belivuk pristao da "odloži odmor od klanja", poslednji put je javno viđen u Srbiji 2018, na sahrani Dragoslava Miloradovića, kuma i jednog od najboljih prijatelja Luke Bojovića. - Banovićevo prisustvo na sahrani odjeknulo je podzemljem. Pojavio se s nekoliko telohranitelja, koji su ga i kišobranima štitili od pogleda, ali i eventualnih napada. Upoznati tvrde da je reč o takozvanim neprobojnim kišobranima. Sudeći po tome, Banović je znao da je meta - objašnjava sagovornik Kurira i dodaje da postoje operativne informacije da je Banović i posle toga dolazio u Srbiju.

Svedok - saradnik je otkrio da je Marko Miljković stupio u kontakt sa Votkom preko naloga na Skaju pod imenom Leon, koji mu je on napravio za komunikaciju sa pripadnicima škljarskog klana. Kako je objasnio, upravo je Votka spojio Miljkovića sa Milanom Ljepojom, Pink Panterom iz Niša, koji je ubijen u decembru 2020. u kući strave u Ritopeku.

Foto: E-Stock, Pink.rs

- Pomenuo sam nalog Leon s kog je Miljković kucao s razmim ljudima iz škaljarskog klana, pa i sa Veljkom Banovićem, zvanim Votka, koji je na skaju bio Hajduk. Banović je Miljkovića spojio sa nalogom Zvonce, rekao je da je čovek koji ima dobre resurse, puno ljudi koji bi vršili likvidacije i učestvovao je već u Ukrajini za Zvicera, to su bile prve informacije - pričao je Lalić:

- Miljković se odmah spojio s tim nalogom, pokušao je da mu razotkrije idnetitet, obećao je da će mu dati blindirani automobil, rekao mu je da treba da se čuva, pitao ga kako se čuva. Ljepoja mu je poverovao, poslao je Miljkoviću fotografiju lične karte za ovlašćenje za blindu i tako je Miljković otkrio njegov identitet.

"Nasmejani koljač" je potom objasnio i kako su planirali likvidaciju Veljka Benovića.

Oteli mu oružje

10 glok pištolja je doneo Banović Srđan Lalić je ispričao i kako im je Veljko Banović doneo oružje. - Deset glok pištolja je uzeto od Veljka Banovića na prevaru, doneo ih je jedan stariji čovek od 50 godina u restoran preko puta TC "Zira". S naše strane je bio zadužen za preuzimanje jedan momak, Veks. To starije lice je ličilo na Veljka Banovića, došao je zlatnim džipom "rav 4" - objasnio je Lalić.

- Lokaciju njegove kuće otkrio je brat pokojnog Mande. Veljko, Marko, otišli su tamo u lovačkom odelu, fotografisali kuću, njega kako sedi unutra, u međuvremenu se on aktivno dopisivao sa MIljkovićem, koji je koristio lažni nalog Leon. Odlučeno je da bude likvidiran snajperom, uzvišenje uz kuću ima oko 160 metara. On je ubrzo nestao odatle, da li je saznao ili je mislio da će biti uhapšen - otkro je Lalić.

Podsetimo, navodno im je plan bio da Banovića ubiju nakon ubistva Milana Ljepoje. Međutim, planove im je pokvarila policija, koja je 4. februara uhapsila Belivuka i pripadnike njegovog klana.

- U optužnici beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Belivuka i ostalih, između ostalog, nalaze se i presretnute poruke koje je Veljko Belivuk posle ubistva Ljepoje slao nepoznatoj osobi. Poruka glasi: "Ovaj (Ljepoja, prim. aut.) morao je iz zna se kojih razloga, jedino Votka da se vrati, pa ostajem, inače odoh 20 dana negde" - rekao je ranije dobro obavešteni izvor Kurira.

Autor: