AKTUELNO

Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić trebalo bi u Specijalnom sudu prvi put javno da otkriju zločine za koje se tereti Belivukov klan

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se održava suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i članovima njihove kriminalne grupe koji su optuženi za otmice, mučenje, kasapljenje i ubijanje žrtava, a na zakazanom ročištu svedoci-saradnici trebalo bi prvi put javno da otkriju sve tajne klana.

Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić postali su svedoci i nagodili se s Tužilaštvom za organizovani kriminal u zamenu za blažu kaznu. Trojica svedoka-saradnika odlučili su da ispričaju sve o zločinima ove kriminalne organizacije, koja se godinama unazad skrivala pod paravanom navijačke frakcije Principi.

Pojačano obezbeđenje

- Belivuk i Miljković danas će se sresti oči u oči sa svedocima-okrivljenima. Dojučerašnji kumovi, prijatelji i saradnici od najvećeg poverenja naći će se u istom delu sudnice, pa samim tim nesumnjivo da će atmosfera u tom delu sudnice biti izuzetno napeta - kaže naš sagovornik i nastavlja:

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Tanjug/Miloš Milivojević

- Očekuje se da broj pripadnika koji čuva članove kriminalne grupe bude udvostručen i da budu još veće i rigoroznije mere obezbeđenja, jer ne treba ništa prepustiti slučaju. Ne treba zanemariti činjenicu da se radi o grupi koja je brutalno ubijala ljude, kao ni činjenicu da je Belivuk, kada je video prvi put Hrvatina i Spasojevića, opsovao rečima "pi*ke" i negodovao zbog njihove izdaje pred svima u sudu - navodi izvor.

Teška pitanja

Dodatna stvar koja će svakako uznemiriti svedoke-saradnike biće i pitanja koja mogu da im postavljaju njihovi bivši prijatelji.

- Belivuk i Miljković su, navodno, jedva čekali ovu priliku kako bi mogli da ispituju i izrešetaju svoje prijatelje koji su im okrenuli leđa. Napeta i neprijatna situacija se očekuje, a ono što je izvesno jeste da, kada okrivljeni postavljaju pitanja, moraju da uđu u deo sudnice u pratnji čuvara, u kome su smešteni i svedoci-saradnici - objašnjava izvor i dodaje da ostaje da se vidi da li će iz bezbednosnih razloga ostati ta praksa.

Nasmejani koljač

- Ne treba zanemariti ni to da je Miljković na jednom od prethodnih ročišta izneo predlog sudiji kako bi bilo dobro da se razmotri njegov predlog da ga prebace u deo sudnice gde su i Hrvatin, Spasojević i Lalić, ali i tužioci, jer ne može da hvata beleške na klupi. Kada mu je sudija rekla da je njegov predlog odbijen iz bezbednosnih razloga, on je odgovorio u svom stilu: "Ja neću nikoga da napadnem, a ne bojim se ni da će oni mene" - podseća izvor.

Foto: Tanjug, TV Pink Printscreen

Podsetimo, Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića, sklopio je sporazum s tužilaštvom i trebalo bi da bude osuđen na 14 godina zatvora, dok je Bojan Hrvatin saznanja koja poseduje ispričao kako bi dobio 15 godina robije. Srđan Lalić, IT stručnjak koji ima nadimak "nasmejani koljač", priznao je svoju krivicu u zamenu za 18 godina.

Susret s kumom

Marko Miljković u Specijalnom sudu u Beogradu iščekuje susret s kumom Nikolom Spasojevićem, za koga je mislio da ga nikad neće izdati.

- Miljković na dosadašnjim suđenjima, kada se spominje Spasojević, često se smeje, odmahuje glavom, domunđava se s "kolegama" sa optuženičke klupe, pa će njihov prvi susret oči u oči sigurno biti zanimljiv - kaže naš sagovornik upoznat s dešavanjima u sudnici.

Spasojević je u svom iskazu tužilaštvu naveo kako se plašio da će i on doći na krvavu listu za odstrel Belivuka i Miljkovića.

- Generalno sam se bojao za svoj život pošto sam bio umešan u ubistvo Vlastimira Miloševića, gde sam im (Veljku i Marku, prim. aut.) rekao da se bojim da će i mene ubiti, na šta su oni mene ismejali - navodno je ispričao istražiteljima Nikola Spasojević, a dodao je da je jednom poslao Belivuku poruku: "Samo mi reci je l' sam ja sledeći?"

Ključno svedočenje

Zasad u javnosti nije poznato šta je ispričao poslednji svedok-saradnik Srđan Lalić, koji se u julu izjasnio krivim i potpisao sporazum s Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Foto: E-Stock, Tanjug

- Lalićeva saznanja o kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković tek treba da se čuju, pa će njegovo svedočenje otvoriti neku novu Pandorinu kutiju podzemlja. Ovo svedočenje po mnogima je i ključno i može da bude presudno - kaže izvor.

Pušteni iz Centralnog zatvora

Osmoro se brani sa slobode

Nedavno su iz pritvora pušteni i Boris Karapandžić, Filip Ivanovski, Vlado Georgiev i Miloš Lukić Selak. Niko od njih nije okrivljen za najteža dela koja se Belivukovoj grupi stavljaju na teret, sedam teških ubistava, a u pritvoru su bili skoro dve godine. Oni su okrivljeni za članstvo u organizovanoj kriminalnoj grupi i za neovlašćeno puštanje u promet narkotika, držanje oružja i učešće u otmici.

Brojke

* 3 svedoka-saradnika

*7 žrtava klana Belivuk-Miljković

*14 godina zatvora dobio svedok-saradnik Nikola Spasojević

*15 godina robije dobio svedok-saradnik Bojan Hrvatin

*18 godina robije dobio svedok-saradnik Srđan Lalić

Autor: