AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra počinje ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, zbog pranja novca.

Na sutrašnjem suđenju optuženi će izneti svoju odbranu, a kako su rekli advokati posle pripremnog ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost, optuženi su negirali krivicu.

Apelacioni sud u Beogradu je 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Suđenje im se ponavlja, jer je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom delu iz prve tačke optužnice - udruživanje radi vršenja krivičnog koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe.

Suđenje se pored Šarića ponavlja i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću i Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, a optuženi su to negirali.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Prema navodima optužnice za pranje para, novac je prebacivan u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da jesu investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Autor: